Véčka trvají na 4 ministrech. Kalousek varuje před oranžovo-rudými

19.05.2011 12:16

Tato vláda je stále lepší než rudo-oranžová varianta, varuje veřejnost ministr financí Miroslav Kalousek.

Véčka trvají na 4 ministrech. Kalousek varuje před oranžovo-rudými

Nejmenší koaliční strana Věci veřejné i po jednání K9 tvrdí, že podle koaliční smlouvy má nárok na čtyři ministerská křesla.

Koaliční partneři z ODS i TOP 09 se shodují v tom, že Věci veřejné mají co vysvětlovat. „Věci veřejné mají mnohé co vysvětlovat. Budeme muset mluvit o takových věcech, jako je financování politických stran," řekl pro ČRo ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Ve stejném duchu mluví i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Oni sami znevěrohodnili své financování, oni sami musí přesvědčit veřejnost o tom, že to byly jenom tlachy a že mají financování naprosto v pořádku," zdůraznil ministr.

Věci veřejné nadále trvají na tom, že mají nárok na čtyři místa ve vládě. „Chceme mít čtyři pozice v koaliční vládě. Podle koaliční smlouvy máme nárok na čtyři ministerstva," zdůraznila místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake. Zda i nadále budou požadovat odchod ministra obrany Vondry a ministra zemědělství Ivana Fuksy, ale neřekla.

Psali jsme:
Agónie vlády pokračuje. Průsery nejsou, jste jedničky, běduje Rath

Varianta: Oranžovo-rudá, varuje Kalousek

Rozpad vlády si zatím nepřipouští nikdo z koalice. "Jaká je alternativa? Jediná, která mě napadá, je alternativa oranžovo-rudá a tu my jsme svým voličům neslibovali. Dokud je naděje, že může tahle vláda realizovat své programové prohlášení, tak pracujeme na tom, abychom ho realizovat mohli," zdůraznil Kalousek.

Důležitým faktorem, proč vláda drží pohromadě, je zřejmě to, že Věci veřejné mají podle průzkumů veřejného mínění preference pod hranicí volitelnosti. „Ale ještě nikde není psáno, že setrvají ve vládě. Můžou se stáhnout a vládu podporovat ad hoc," podotkl politický komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Čtyři body z K9:
K9: Koaliční smlouva trvá, pokračovat se bude po volbách VV
Sledujeme téma Vládní krize

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…