Recepty od lékaře se změní. Místo léku bude napsána jen účinná látka

19.05.2011 14:47

Recepty od lékaře se časem změní. Doktoři budou místo léku předepisovat jen účinnou látku, což by mělo lékárníkovi umožnit vybrat ten nejlevnější medikament. Jde o takzvanou generickou preskripci. Podrobnosti k tomu vysvětlil dnes ministr zdravotnictví Leoš Heger na brífinku.

Recepty od lékaře se změní. Místo léku bude napsána jen účinná látka

Místo léku bude na receptu už jen účinná látka. Lékárník pak vybere nejlevnější medikament. V zahraničí podle ministra zdravotnictví tato generická preskripce funguje dobře. Šetří totiž peníze.

„Obvyklým argumentem je, že pacient je zvyklý na nějaký lék, na svoji krabičku s modrým pruhem, že léky obsahují různé přídatné látky, které mohou udělat alergie, ale zkušenosti ze zahraničí pro tohle všechno nesvědčí a tam, kde se to používá, se to zaběhlo," řekl dnes Heger v rozhovoru pro rozhlas a posléze i na brífinku.

Cílem ministerstva je údajně snížit výdaje zdravotních pojišťoven a také omezit korupci při nákupu medikamentů. „Loni přesáhly tržby lékáren 63 miliard korun a zdravotní pojišťovny zaplatily za léky skoro 34 miliard," vyčetl pak Heger z údajů České lékárnické komory.

Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka generická preskripce může skutečně ušetřit výdaje za léky, je ale pouze jedním z nástrojů lékové politiky. Záleží proto na parametrech, jaké ji budou provázet.

„Sama o sobě v současném nastavení cen a úhrad v České republice velký úsporný potenciál nemá. To se může změnit, je ale třeba znát další kroky. Toto je pouze vykročení jedním směrem, ale my nevíme, co nás na cestě potká," podotkl Havlíček v rozhovoru pro rozhlas.

Obavy o to, zda lékárníci poznají, jaký lék je pro pacienta nejvhodnější, Havlíček ale nesdílí. Někteří doktoři totiž s plány ministerstva nesouhlasí a bojí se i pacienti, kteří se prý již teď ptají, jestli si třeba novým lékem nepřivodí alergii.

„Lék vybere v podstatě lékař, pouze ho neoznačí konkrétním firemním názvem. V zahraničí to například funguje tak, že léková agentura vydá seznam těch léčiv, které se dají navzájem nahradit," vysvětlil.

Heger nakonec zmínil, že i při generické proskripci zůstane možnost napsat i drahý lék pro ty, kteří ho opravdu potřebují. Mluví se třeba o epilepsii. Ministr plánuje kromě toho i elektronické aukce na léky.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…