Noví, lepší politici za dveřmi. Experti dopředu litují voliče

22.05.2011 9:34

POLITOLOGOVÉ V posledních průzkumech volebních preferencí se objevily dva nové fenomény. Jednak roste procento nerozhodnutých voličů a jednak se voliči stále ve větší míře uchylují k menším stranám. Jsou tyto trendy něčím převratné a mohou vydržet až do voleb?

Noví, lepší politici za dveřmi. Experti dopředu litují voliče

V pravidelné anketě jsme se ptali politologů, zda některá z menších stran má ambice vystřídat v parlamentu Věci veřejné a jak moc je nezbytné opírat se o silného sponzora. To už dnes v politice opravdu nestačí jednotící idea?  

ZDE poslední průzkum preferencí STEM 

Kus za kus

,,Se sponzorem a tedy i dobrým finančním zázemím to jde samozřejmě výrazně lépe, protože dnešní politické strany se "prodávají" stejně jako produkty klasického marketingu. A kdo má reklamu, může voliče seznámit se svými sliby," soudí Lukáš Novotný z UJAK. Podle politologa však peníze nejsou vše.

,,Mohlo by to jít i bez sponzorských peněz, protože se ukazuje, že zde dlouhodobě existuje poptávka po jakési malé páté straně, která by v sobě zahrnovala jakési protestní
voliče, kteří by nehleděli tolik na reklamu," sdělil Pro ParlamentníListy.cz Novotný.

Podle něj se však může se stát také to, že to bude buď také nadále strana VV, nebo si údajně tento punc novosti může ještě stále zachovat TOP 09 ,,Pokud by se tedy měla prosadit nějaká z menších stran, muselo by dojít k výměně "kus za kus", tedy VV za jinou stranu. Největší šance bych dával Suverenitě. Má Janu Bobošíkovou a tím i našlápnuto na nejlepší PR z ostatních možných alternativ," predikuje Novotný.

K tématu:

Strany, jejichž hlasy jen tak neuslyšíte: Je to vrcholný bordel

Bobošíková má plné zuby VV: Pozastavte jim činnost

Venku je další nahrávka. Bárta prý donáší Klausovi a přitom jej ovládá

Mediální přízeň

Miroslav Mareš z Masarykovy Univerzity Brno soudí, že sponzoři jsou rozhodně potřeba, pokud však nebudou nahrazeni mediální přízní mainstreamového proudu.

,,Ke vstupu do parlamentu je nicméně nutné eliminovat konkurenci, protože mnoho z těchto stran soupeří o obdobný typ voličů. Ideologie dnes již nejsou až zas tak potřebné, důležité je vzbudit zdání serióznosti a slušnosti," hodnotí šance menších Mareš.

Klasické přísloví

Josef Mlejnek z FSV potenciální úspěch malých stran v žádném případě nezatracuje ,,Ambice určitě mají, ale těžko nyní odhadovat jejich reálné šance. Avšak pouze jednotící idea k úspěchu v politice už nestačí, říká-li se bez peněz do hospody nelez, pro politiku to platí dvojnásob," vyzdvihuje nutnost silného finančního zázemí Mlejnek.

Před štěpením a vznikáním nových stran varuje politolog Jiří Koubek z FF UK.

,,Případná další fragmentace českého stranického systému je potenciálně nepříjemným, ba dokonce nebezpečným jevem. Navíc dlouhodobým trendem je bohužel posun od programově vyprofilovaných stran k čistě personalizovaným (a vlastně pseudo-stranickým) subjektům," konstatuje Koubek.

To se údajně týká i malých mimoparlamentních stran a pouze Strana zelených je zde výjimkou. ,,Pokud by některá z menších uspěla, výsledkem skoro jistě (a skoro nutně) bude další díl v nekonečném seriálu zklamání z "nových, lepších" politiků," míní Koubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…