John utnul novou kauzu: To tvrdí ti dva, které vyhodili

20.05.2011 13:47

Inspekce ministerstva vnitra prověřuje, zda policie záměrně nebrzdila vyšetřování korupce ve Věcech veřejných (VV). Na kauzu, v níž si měl Vít Bárta kupovat loajalitu poslanců Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky, totiž vedení protikorupčního útvaru zprvu místo svých detektivů nasadilo experty na daňové úniky. Dva odvolaní policisté teď škodí, myslí si exministr vnitra Radek John (VV).

John utnul novou kauzu: To tvrdí ti dva, které vyhodili

Se zmíněným obviněním z bržděním vyšetřování korupce přišli ve svém dnešním vydání Hospodářské noviny s tím, že deník má k dispozici trestní oznámení, které kvůli způsobu vyšetřování podali bývalí náměstci protikorupční jednotky Zdeněk Tomica a Tomáš Krůl.

Oba shodně tvrdí, že chtěli případ vyšetřovat jako korupci hned poté, co se 3. dubna objevily první informace v médiích. Nový ředitel útvaru Tomáš Martinec, který do funkce nastoupil za ministra vnitra Radka Johna (VV), však kauzu předal specialistům na daňové úniky, píší HN.

Bártovy obálky za poslušnost: Johnův muž prý brzdil vyšetřování

Dva expolicisti co škodí

"Případní pachatelé tak mohli mít možnost připravit si řádně svou obhajobu. Je zřejmé, že ředitel útvaru svým jednáním zdržel postup policejních orgánů," stojí v trestním oznámení. Oba náměstci jen pár dní po vypuknutí aféry u protikorupční jednotky skončili.

"Já to vnímám jako tvrzení dvou policistů, kteří odešli od policie po té, co pan policejní prezident Lessy nebyl spokojen s jejich prací. A oni teď policii škodí. A zcela jistě Věci veřejné nemají nic společného s jakýmkoliv ovlivňováním vyšetřováním, a kdyby někdo něco takovou nehoráznost, okamžitě podám žalobu," pohrozil pro ParlamentníListy.cz exministr vnitra a dnes už i bývalý vicepremiér Radek John.

"Vše musí probíhat čistě a pokud do toho někdo nějak zasahoval, budiž propuštěn. Přeji panu policejnímu prezidentu Lessymu v těchto krocích hodně štěstí. Vše se musí vyšetřit tak jak má," doplnil poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Deník uvádí, že vyšetřování případu jen jako daňového úniku je sporné - nemířilo totiž na Bártu, ale na oba poslance. A to proto, že úplatek nezdanili. Expertům ale muselo být jasné, že daňový únik nikomu neprokážou. Zatajení, respektive nezdanění příjmu dosaženého trestnou činností se totiž nepovažuje za trestný čin. Důvodem podle Nejvyššího soudu je, že pachatele nelze nutit, aby se pod hrozbou trestu za krácení daně doznal k jinému zločinu. Bárta od samého začátku tvrdí, že šlo o obyčejnou půjčku. 

Johnova véčka a boj s korupcí. Úspěch. Nestačily si nahrabat
Politika pro otrlé: Ranní MF Dnes a superguru Bárta. Bárta zuří
John rozpálil ODS do běla: John se zbláznil. Véčka zavřít do ústavu

Policista: Věc se šetří standardně

Protikorupční útvar jednal až po týdnu. Šéf jednotky Martinec ale popírá, že by práci svých lidí brzdil. Daňoví specialisté na kauze prý pracovali proto, že už dříve policie obdržela podnět, aby se hospodařením VV zabývala. "Věc se od počátku šetří standardním způsobem," napsal deníku v sms z dovolené. Na otázku, o jaký podnět šlo, už ale neodpověděl. 

Podle HN nasvědčuje pomalému vyšetřování i fakt, že k sestavení speciálního policejního týmu došlo až týden po první zmínce o uplácení. Škárka, jeden z hlavních aktérů aféry, byl vyslechnut až 12 dní poté. Speciální vyšetřovací tým byl navíc sestaven až na rozkaz policejního prezidenta Martina Červíčka. Šéfem týmu se stál právě Martinec, napsaly HN. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…