Tři scénáře, jak Véčka nezabijí Nečasovu vládu. Známe je

21.05.2011 5:24

Podle informací ParlamentníchListů.cz existují tři možné různé scénáře vztahu Věcí veřejných ke koalici a pravostředové vládě, které Věci veřejné zvažují a se kterými kalkulují.

Tři scénáře, jak Véčka nezabijí Nečasovu vládu. Známe je

Tyto varianty se začnou řešit až po zvolení nového vedení Věcí veřejných. „Budoucnost naší spolupráce s koaličními partnery začneme řešit až v momentě, kdy budeme mít vedení strany s novým mandátem. Klíčový bude červen, na který premiér dříve avizoval rekonstrukci kabinetu, i když to později poněkud zpochybnil," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený zdroj z Věcí veřejných.

téma: vládní krize

Volby předsedy budou probíhat do 23. května. Nového předsedu pak bude ještě muset schválit konference Věcí veřejných, která se bude konat 28. a 29. května v Hradci Králové v Hotelu Černigov. Ta hlasuje i o předsedou jmenovaném nejužším vedení strany-místopředsedy a členy rady. U VV tedy existuje jakýsi „prezidentský systém". Na předsedu kandidují současný předseda Radek John, šéfka klubu poslanců Karolína Peake a poslankyně Dagmar Navrátilová.

Účast v koalici - rekonstrukce vlády

První možností další spolupráce dosavadních tří koaličních partnerů je, že Věci veřejné se s koaličními partnery domluví jak na jízdním řádu reforem a jejich projednávání v Poslanecké sněmovně, tak i na personáliích, tedy rekonstrukci vlády.

„Platí, že požadujeme odchod Alexandra Vondry a Ivana Fuksy z vlády a že budeme požadovat ministerstvo spravedlnosti. Podle koaliční smlouvy máme mít čtyři ministry, teď máme dva a to je pro nás neúnosné. Pokud by nedošlo k premiérem avizované rozsáhlejší rekonstrukci vlády, nabízejí se další dvě možnosti spolupráce s ODS a TOP 09, ale již mimo vládu," dodal zdroj z Věcí veřejných.

Dvě verze nevládní spolupráce

Druhá možnost je, že v případě, že nebude dohoda na rekonstrukci vlády, můžou Věci veřejné podporovat věci a zákony, které se dříve dohodly v koaliční smlouvě a hlasovaly by s koalicí. Výměnou za jisté personální garance, tedy že by měly náměstky na některých ministerstvech a své zástupce ve státních orgánech.

Třetí a nejslabší možná verze spolupráce by byla, že Věci veřejné garantovaly, že nebudou hlasovat pro nedůvěru vládě. Dále by podpořily konkrétní výčet zákonů, na kterých by se dohodly s koaličními partnery, například zákon o státním rozpočtu a dalších šest zákonů, ale jinak by měly volné ruce a mohly by v tom, kde by byl ideový průnik, hlasovat třeba společně se sociálními demokraty.

Přeběhlíci?

Podle informací ParlamentníchListů.cz se také hovoří o tom, že v souvislosti s nově objevujícími se kompromitující informacemi na Věci veřejné stále existuje snaha sehnat „konstruktivní poslance" či přeběhlíky Véček, aby se koalice nemusela opírat o podporu strany Věci veřejné.

„Ano slyšel jsem to a počítáme s tím, že se zde obnoví dubnová snaha získat přeběhlíky. Zdá se mi však, že náš klub jednotný. Nevěřím, ale že se jim to podaří," řekl redakci zdroj.  

více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…