Velký křik odborů se blíží. Přijely desítky autobusů

21.05.2011 11:36

AKTUALIZOVÁNO Sobotní plánovaná protestní akce odborářů začala ve velkém už dopoledne. K žižkovskému domu odborářů už dorazily stovky lidí.

Velký křik odborů se blíží. Přijely desítky autobusů

Ty se shromáždily před Domem odborových svazů. Při cestě k sídlu odborářů o sobě dávají vědět pískotem na píšťalky a také troubením na vuvuzely.

Demonstranti před sídlem odborů podle serveru iDNES.cz už podepisují petice. Na transparentech, které třímají,  mají podle něho nápisy jako "Lidé místo zisku" či "Stop Kalouskovým sociálním reformám".

DALŠÍ VÝVOJ SLEDUJEME ZDE

Účast bude možná masivnější, než se čekalo

Z Ostravy a Brna míří podle České televize do Prahy pět tisíc lidí. Z Brna kvůli akci vyjely i dva speciální vlaky. Akce, na níž se očekává konečná účast až několika desítek tisíc lidí, vyvrcholí odpoledne.

A důvod protestu? „Česká vláda není schopna zabránit rozkrádání peněz z veřejných rozpočtů. Aféry zametá pod stůl, zato rozhodnutí o tzv. reformách válcuje - bez konsenzu se sociálními partnery, bez analýzy dopadů na občany. Reformy zdravotnictví, daňového, důchodového a sociálního systému mají být schváleny už v červnu!" Potud apel České konfederace odborových svazů. Ta varuje před kroky vlády. Kvůli nim vyzvala nejen zástupce odborů, ale i veřejnosti k účasti na sobotním protestu.


Odboráři očekávají, že na demonstraci s heslem „Otevřete oči, než vám je vláda zatlačí!" nalákají tisíce účastníků. Z Ostravska byly do Prahy vypraveny dva vlaky, další přijedou speciálními autobusy z různých míst republiky. A někteří z nich se nechtějí zastavit u pouhého protestu - například odborový svaz Dopravního podniku Ostrava vyhlásil na neděli 22. května stávkovou pohotovost. Z celé Ostravy podle informací ze sobotního rána vyrazí demonstrovat na pět tisíc lidí, kteří se přepraví převážně dvěma speciálními vlaky a desítkou autobusů. Jak informovala ČT, z Brna jen za odborový svaz Kovo vyráží autobusů šestnáct.




Pochod vyrazí „za pět minut dvanáct"

Odboráři nebudou jediní, kdo se sobotního protestu zúčastní. Akci mimo jiné podpoří například iniciativa ProAlt, sdružení zdravotně postižených a lákají na ni i některé radikální organizace, jako je například Československá anarchistická federace. Podporu akci vyjádřily i opoziční parlamentní strany.

Samotná demonstrace „proti zákeřným reformám" je naplánována na 13.00 na horní části Václavského náměstí, protestní průvod však vyrazí už pět minut před polednem od Domu odborových svazů na Žižkově po magistrále směrem dolů.




Jste neschopní nemakačenkové, soudí někteří na Facebooku

Na demonstraci se odboráři a jejich příznivci připravovali i na sociálních sítích. „Nemohu chybět," píše například jedna z internetových uživatelek na facebookové stránce, která k účasti na sobotní demonstraci vybízí. A pokračuje: „Slovo zákeřný je velice slabé. Ve spojení s naší vládou je to skoro jako pochvala."

Objevují se však i protichůdné názory. „Zákeřné jsou hlavně vaše levicové názory pro všechny pracovité lidi. Doufám, že vás tam přijde málo. Jste jenom neschopní nemakačenkové, kteří by se nejraději nechali bez práce živit ostatními. Hamba vám," neskrývá svůj negativní postoj k odborářům a jejich požadavkům další z facebookových uživatelů.

V případě plánované sobotní akce nejde o první demonstraci proti plánovaným vládním reformám, jednu z nich uspořádala nedávno například iniciativa ProAlt. Ta sobotní by však měla minimálně počtem svých účastníků zastínit všechny předchozí.

Související: Nás neškrtnete! křičel Paroubek, slepci, odbory a stovky dalších


Odboráři po zářijové demonstraci, která přilákala na Palachovo náměstí čtyřicet tisíc účastníků, neočekávají takový nápor a je jim vytýkán postup příprav.

Anti-konfliktní týmy 

Přestože nic nenasvědčuje tomu, že by se akce mohla nějak organizátorům vymknout z rukou, policie je připravena na vše. Podle tiskové mluvčí Krajského policejního ředitelství hl. města Prahy Evy Kropáčové bude nasazena přibližně stovka policistů, a to z dopravní, pořádkové i kriminální policie. "Nic ale nepodceňujeme, budou zde policisté na koních i se psy a dokonce anti-konfliktní tým pro případné nepokoje. Dostatek příslušníků máme připraven v záloze," popsala pro ParlamentníListy.cz zajištění bezpečnosti Kropáčová.

Decentralizace

"Poprvé došlo také k organizačním změnám uvnitř ČMKOS. Poprvé v historii, alespoň já takovou situaci nepamatuji, se upustilo od centrální organizace celé demonstrace a více méně každá odborová organizace si zařizuje dopravu individuálně," vysvětluje redakci tisková mluvčí ČMKOS Jana Kašparová.

To by také mohlo mít neblahý vliv na počet účastníků. "Za nezávislý odborový svaz policie ČR jede přibližně stovka účastníku," řekl ParlamentnímListům.cz Milan Štěpánek, předseda NOSP. Akce ze září, kdy se do Prahy sjelo na 40 tisíc účastníků se přitom opírala o policejní odbory velkou měrou, a možná i proto byla tehdy jako shromaždiště vybrána letenská pláň v blízkosti ministerstva vnitra. Průvod letos vychází ze sídla ČMKOS na Žižkově a končí na Václavském náměstí. Co je však zajímavé, špalír se vyhýbá veškerým politickým institucím, ministerstvům, Úřadu vlády, ale i Poslanecké sněmovně.

Související: Protivládní demonstrace: Policisté na koních a se psy a další novinky


Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka, jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…