Profesor Keller k demonstraci: Ať vláda řekne, že tam nikdo nebyl

21.05.2011 8:02

Dnešní demonstrace v Praze má podle sociologa a publicity Jana Kellera spíše symbolický význam, aby vláda nemohla nestydatě lhát, že si nevšimla, že s jejími reformami někdo také nesouhlasí. Jasným důkazem komunikace vlády s lidmi, je podle Kellera sociální reforma, o níž prý lže ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek na webu svého ministerstva. Pokud jde o sobotní odborářskou demonstraci, vidí sociolog její význam v tom, že vláda dostane od lidí jasnou zpětnou vazbu na svou politiku.

Profesor Keller k demonstraci: Ať vláda řekne, že tam nikdo nebyl

Podle něj je zajímavá neochota vlády komunikovat, "kdy vláda dopředu řekne, ať se lidé postaví třeba na hlavu, ale že ona z těch svých opatření necouvne". V té souvislosti se prý příznačná věc se stala teď v úterý sedmnáctého, kdy se sešel krom jiných i Svaz měst a obcí ČR u kulatého stolu s ministrem sociálních věcí Drábkem. Po jednání Svaz vydal jasné prohlášení, proč se jim Drábkova sociální reforma nelíbí, jak po věcné stránce tak po té formální, že je to v podstatě diktát," uvedl Keller.

Drábek lže

A dodal: "A když se podíváte na první www stranu Drábkova ministerstva, tak je tam důležité oznámení, ze středy osmnáctého., že vláda přijala první část sociální reformy, kterou plně podpořil Svaz obcí a měst. To je naprostá lež," podivil se sociolog.

Podle něj to znamená, že na jednu stranu tady premiér říká, že lidé nechápou smysl těch reforem a on bude jezdit po republice a bude jim objasňovat, proč jsou ty reformy tak důležité. "A na druhou stranu, když se, když se organizace, instituce a odborníci vyjádří, proč tu reformu, kterou velice dobře znají, nechtějí, tak ministerstvo bez skrupulí řekne, že oni s ní souhlasí," pospal situaci Keller.

Co s tím uděláš, Nečasi

"To je vyložená lež a pokud si pan premiér vážně myslí, to co říká, tak by měl přesvědčit i ministra Drábka, aby to z webu sundal, a aby přiznal, že prostě mystifikuje a blafuje. A to je dialog vlády s občany. A já si myslím, že ve stejném duchu vstřícného dialogu se ponese i dnešní demonstrace," shrnul Keller své pocity.

On sám očekává, že účastí bude dnešní demonstrace srovnatelná s tou podzimní. "Co já vím, z Moravskoslezského kraje pojede řádově asi pět sedm tisíc lidí. Čili ta účast bude srovnatelná s tou podzimní demonstrací, tedy asi tak třicet, třicet pět tisíc lidí," vypočítává sociolog.

Demonstrace? Důležitý symbol 

Podle něj sice demonstrace sama o sobě nic nepřinese, ale je důležitým symbolem. "V té vládě jsou v současné době lidé, kteří jsou ochotni drze tvrdit, my jsme nevěděli, že někteří lidé s tím, co děláme, nesouhlasí. Vy jste to všichni přijali, dali jste nám mandát, tak my to provádíme. Tady těch několik desítek tisíc lidí se sjede do Prahy, bohužel lidé z Prahy se k nim připojí minimálně, a ti lidé řeknou: My s tím nesouhlasíme a ta vláda pak nemůže být tak nestydatá a říct, my jsme neviděli někoho demonstrovat," konstatoval Keller.

Sledujeme téma: demonstrace

"Čili je to spíš takové symbolické gesto, ale důležité gesto. Tady byla kdysi politická strana, bohužel už zanikla, která měla heslo, normální je nelhat. A já si myslím, že když toto heslo nebudeme dodržovat, tak pak už nemá smysl vůbec nic," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…