Hegerův audit kontroloval zakázky. Extrémně předraženou ale "přehlédl"

22.05.2011 18:25

Ač chtěl ministr Leoš Heger (TOP 09) auditem zakázek zjistit, které byly předražené, té, která byla "přepálena" o sto procent, si kontrola nevšimla. Nebo "nevšimla"?

Hegerův audit kontroloval zakázky. Extrémně předraženou ale "přehlédl"

Resort zdravotnictví bude možná muset řešit další podivnou zakázku. Tentokrát se týká Ostravy.

Místo dvanácti osmadvacet. Řeč je o milionech

Tamější fakultní nemocnice totiž koupila za evropské peníze CT přístroj za 28,4 milionu korun. Přístroj Siemens Somatom AS64 se přitom podle serveru Aktuálně.cz, který na celou věc upozornil, běžně nakupuje pod patnácti miliony a třeba klatovská nemocnice ho nedávno pořídila za 12,5 milionu.

Nákup sice prošel auditem, který zadal ministr zdravonictví Leoš Heger, auditoři na něj ale ve své zprávě nijak výrazně neuzpozornili.

Ostravští lékaři nakoupili přístroj za evropské peníze z programu IOP, který kontroluje právě ministerstvo.

Šéf resortu Leoš Heger chtěl auditem vyloučit, že ministerstvo za přístroje utrácí stejně nehospodárně, jako se to prokázalo například u Ústeckého, Karlovarského nebo Středočeského kraje.

Předraženo o sto procent. Nic divného, míní audit

Zaplatil tak auditorskou firmu KPMG, aby nákupy programu IOP zkontrolovala. Auditoři při kontrole v šestnácti nemocnicích nic podezřelého nezjistili, píše server Aktuálně.cz

„Z provedené analýzy vyplývá, že ačkoli došlo v dílčích případech k nákupu přístrojů za ceny vyšší, než bylo v dané době a čase obvyklé, nepovažuje KPMG tuto skutečnost s ohledem na tržní vlivy za zásadní pochybění," uvádí podle webu závěr auditu.

Dvě třetiny ze tří set hodnocených nákupů přitom odpovídaly podle auditu obvyklé tržní ceně, pětina tuto cenu překročila, desetina byla naopak levnější.

V případě Ostravy autoři auditu konstatovali, že ceny přístrojů překročily obvyklou cenu o pět procent, což je podle auditorů zanedbatelný rozdíl. Cenu za ostravské CT uvádí auditorská zpráva bez přídavného komentáře.

Více čtěte:

Heger zaměstná profesory. Určí, co je standard a co bude za peníze
V Plzni nabídli víc než Heger. A lékaři jsou nalomeni

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…