Nečas míří do Iráku. Bude mít pestrou společnost

22.05.2011 18:46

Česko chce rozvíjet spolupráci s Irákem. Do této blízkovýchodní země tak kvůli těmto plánům zamíří nejen premiér, ale i řada zástupců soukromé sféry.

Nečas míří do Iráku. Bude mít pestrou společnost

Premiér Petr Nečas (ODS) míří do iráckého Bagdádu. Nejede ale sám, doprovod mu dělá rozsáhlá skupina českých podnikatelů. Její účast naznačuje, že Česká republika má zájem o výrazný rozvoj hospodářských vztahů s touto na ropu bohatou zemí.

O spolupráci rozhodne i politika

Česká strana je však připravena i na fakt, že hmatatelné výsledky návštěvy, od které si hodně slibují především čeští zbrojaři, budou záviset i na vnitřní politické situaci v Iráku.

Sami Iráčané zájem české strany vítají. Předseda tamního parlamentu Usáma Nudžajfí nedávno v Praze prohlásil, že české firmy by se mohly uplatnit například investicemi do výroby elektrické energie a při zpracování ropy. Irák podle něj nabízí v rámci regionu bezkonkurenční možnosti pro investice.

Přehnaná očekávání. Brzděte

"Bylo by dobré trochu zmírnit ta očekávání, která kolem toho vznikla," uvedl nedávno vysoce postavený úředník ministerstva obrany. Ten ale zdůraznil, že lidé z ministerstva i významní zástupci českého obranného průmyslu do Iráku míří s cílem domluvit se na konkrétních projektech.

A nejsou to pouze letouny L-159, u kterých jsou jednání na dodávku 24 kusů zřejmě relativně blízko dokončení. Lidé seznámení s cílem cesty zmiňují i takové možnosti, jako jsou české zkušenosti s modernizací tanků T-72 a s dalšími modernizačními programy, ale třeba také rozprodej přebytků nejrůznější armádní techniky.

Více čtěte:

Zaorálek (ČSSD): Afghánistán, Irák, Libye?

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…