Poslanci pravice o odborářích: Nenávistná lůza

23.05.2011 5:16

Předseda Českomoravské komory odborových svazů Jaroslav Zavadil na sobotní demonstraci řekl, že takové akce mají smysl, neboť zanáší hněv do lidí. Tereza Stöckelová z organizace ProAlt dokonce řekla, že by lidé neměli poslouchat vládu. Poslanec ODS Michal Doktor na to po skončení demonstrace reagoval v tom smyslu, že taková prohlášení povzbuzují extremismus a agresivitu. Řada koaličních kolegů s ním souhlasí.

Poslanci pravice o odborářích: Nenávistná lůza

„Měl jsem potřebu na to upozornit, protože ty jasně formulované věty popouzející a vyvolávající nesnášenlivost mezi lidmi, tam prostě slyšitelné byly. Ať už to bylo ve větě pana Zavadila  ´a zaneste hněv mezi lidi´, anebo výzva k vypovězení neposlušnosti vládě. Podobné projevy považuji za obrovské společenské riziko, které bude posilovat agresivní trendy ve společnosti a obávám se fašizace a vzrůstu napětí ve společnosti. Budou-li povoleny projevy extrémní levice, objeví se znovu extrémní pravice a začne plnit ulici, opravdu se toho bojím," dodal Doktor. ParlamentnímListům.cz rovněž prozradil, že po jeho vyjádření v ČT mu již bylo vyhrožováno po mailu likvidací.

více: Poslanci ODS někdo hrozí likvidací. Za to, co řekl o odborářích

Někteří další koaliční poslanci si také neberou servítky a někteří z nich přirovnávají odboráře k zombie sající krev či lůze hlásající třídní nenávist.

OBRAZEM Demonstrace odborů

Ať drží hubu

„Je absolutně nepřijatelné hrozit poslanci parlamentu likvidací, když apeluje na to, aby se problémy řešili zákonnou a parlamentní cestou. Plně solidarizuji s Michalem Doktorem," řekl ParlamentnímListům.cz  ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra.  

„Nemohu souhlasit s tím, co říkal pan Zavadil. Chápu, že existují problémy a že šetření je tvrdé a neberu odborům právo na názor, ale vztek a hněv jsou vždy špatnými rádci. Ať všichni drží hubu, nemá smysl ve složité situaci ještě hospodskými výroky ztěžovat nutný společenský dialog," řekl ParlamentnímListům.cz vicepremiér, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Na těchto akcích mi zejména vadí, že neslyším nic o pozitivních návrzích, námětech k jednání a o kompromisech. Společnost to zbytečně rozděluje a blokuje to jakékoli řešení. To vše po pár chvil mediální slávy," uvedl předseda Věcí veřejných Radek John.

Peklo Nečasovy vlády: 40 tisíc odborářů a jejich řečníci
Vše k demonstraci odborů

Aby naše dluhy nemusely platit děti

Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy z ODS takové věty, které zazněly na demonstraci, nepřispívají k rozumné a klidné diskusi nad tím, jak se má naše země vypořádat s tím, že má obrovské dluhy, že její sociální, zdravotní, ale i důchodový systém stojí víc, než se na něj vydělá a že prý bez nutné změny dlouho nevydrží.

„Za poslední období vlád, socialistických, ale i našich, jsme si zkrátka zvykli žít na dluh, ale to dlouhodobě nelze. To platí pro každého, ať je v jakékoli pozici, příjmové, vzdělanostní či věkové. Zkrátka pro každého z nás platí, to co pro mne. Nechci, aby můj roční syn musel jednou platit mé účty, protože já neměl dost odvahy či vůle své účty splatit sám," sdělil redakci Chalupa.

„Plně v tomto souhlasím s panem poslancem Doktorem. I já jsem názoru, že je lepší vyjednávat, než vyvolávat atmosféru nenávisti," míní ministr práce a sociálních věcí z TOP 09 Jaromír Drábek.

Poslanec a bývalý člen Věcí veřejných Jaroslav Škárka byl v zahraničí a akci nesledoval. „Nicméně souhlasím s tím, že pokud uvedená slova zazněla, tak odbory velmi často podněcují k nepokoji a naprosto nesmyslně a nemístně eskalují napětí. Odbory se obecně chovají velmi  nezodpovědně a nelogicky, takže souhlasím s poslancem Doktorem," uvedl nezávislý poslanec Škárka.

Tři sta korun v nemocnici?

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík rovněž souhlasí s Doktorem. „Myslím si, že každé vyzývání k nenávisti určitě není dobrým řešením. Tím jsou demokratické volby. Velmi pokrytecké ale je, že odbory kritizují zvýšení poplatku za pobyt v nemocnic na 100 korun, tedy v podstatě na hotelové služby, včetně stravy, energií, výměny ložního prádla a podobně, přitom samy odbory dávají svým členům na demonstraci stravné 300 korun. Odbory jsou zpolitizované a stávají se radikálním křídlem ČSSD," řekl redakci Gazdík.

Místopředsedkyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová sdělila, že je příznivcem poklidného řešení konfliktů. „Myslím, že odbory měly svůj názor demonstrovat reálným a konstruktivním protinávrhem. O něm mohou odboráři vyjednávat a přesvědčit stávající  politiky. Pokud oporu v politicích nenajdou, mohou se klasicky ve volbách snažit získat politický mandát a dosáhnout tak svého," řekla poslankyně. Poslanec Michal Babák uvedl, že stoprocentně shoduje s Doktorem.

Zombie, zombie, zombie...

S Doktorem souhlasí poslanec ODS Aleš Rádl. „Je už dlouho patrné, že představitelé levicové části politického spektra musí s ohledem na svůj elektorát volit takové formy politicko-mediální zkratky, které vedou ve společnosti k vyvolávání intenzivní negativní emoce a bohužel si tito politici asi příliš neuvědomují, že když se tímto způsobem snaží dosahovat svých privátních politických cílů, že tím zanášejí do společnosti nálady, které ve svém důsledku znemožňují dosažení jakýchkoli cílů, tedy i těch jejich, protože fatálním způsobem narušují všechny společenské vztahy," řekl redakci serveru ParlamentníListy.cz Rádl.

„Je téměř symbolické, že krátce po odborářské demonstraci na Václaváku se na Staroměstském náměstí konalo asi největší shromáždění osob převlečených jako zombie, tedy osob živících se cizí krví. Není zcela jisté, že se jednalo o tytéž osoby, nicméně významově se jednalo prakticky o dva shodné srazy," smál se Rádl.  

Lůza vyvolává třídní nenávist

„Budou-li odbory pokračovat v této  agresivní, negativistické a destruktivní politice vyvolávající nenávist mezi lidmi a ´třídní hněv´, bude na ně slušná část společnosti právem pohlížet jako na lůzu," nebral si servítky poslanec TOP 09 Daniel Korte.   

„Věci veřejné chtějí diskusi s odbory a podobně ostrá vyjádření nás nikam neposunou. Divoká prohlášení paní Stöckelové o vypovídání poslušnosti vládě dávají tušit, že iniciativa ProAlt je skutečně jenom převlečená iniciativa Ne základnám," míní poslanec Viktor Paggio.

více: Kdo to jde proti antiKocábovi? Také levicoví extremisté

„Souhlasím s Michalem Doktorem. Vyvolávat úmyslně hněv a agresivitu ve společnosti je mimořádně nebezpečné a nezodpovědné," míní poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. S Doktorem souhlasí i další topkař Pavol Lukša.

"Zanášet hněv do lidí je špatné. Považuji za nezodpovědné iniciovat něco, co nemohu dále ovlivnit a nemohu ani předpokládat pozitivní či kvalitní výsledek. S rozhněvaným davem se snáze manipuluje. Daleko těžší je někoho zodpovědně přesvědčovat v dialogu. Doufám, že odborářští bossové si plně uvědomují tíhu odpovědnosti, kterou z titulu svých funkcí nesou, a nebudou si svou práci ulehčovat," míní poslanec VV Petr Skokan.

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…