Spor dodavatelů výstroje ohrožuje mise českých vojáků v zahraničí

23.05.2011 10:46

Bývalý dodavatel výstroje pro českou armádu společnost ALP se soudí s ministerstvem obrany o náhradu ztrát a zabavení zboží nynější dodavatelské firmy S.P.M. Podle vedení ALP konkurence okopírovala design jeho batohů a patentovaný upínací systém. Píše to deník Právo. S.P.M. nařčení odmítá. Spor trvá tři roky, ministerstvo obrany se obává, že kvůli by kvůli němu mohly být zastaveny dodávky výstroje.

Spor dodavatelů výstroje ohrožuje mise českých vojáků v zahraničí

Martin Hanuš a jeho firma ALP dodávala české armádě deset let batohy a jinou výstroj pro vojáky za stovky miliónů korun ročně. V roce 2008 si ministerstvo vybralo jako nového dodavatele libereckou firmu S.P.M. Štefana Novoty a ALP zahájila s obranou soudní spor. Hanuš Novotu viní z toho, že okopíroval design jeho batohů pro průzkumníky a patentovaný systém tzv. univerzální vazby k upínání pouzder na vestu balistické ochrany.

Dojde k zastavení dodávek výstroje?

Obrana se obává, že kvůli sporům by mohly být zastaveny dodávky. Podle Petra Balleka z tiskového odboru obrany by si spor měly vyřešit firmy mezi sebou a neměly by si armádu brát jako rukojmí.

"Spor mezi ALP a S.P.M. se týká tlumoků a ochranných vest, které mají veliký význam pro zabezpečení vojenských profesionálů k plnění především bojových úkolů v zahraničních misích. Nenakoupení tohoto zboží by mělo za následek ohrožení životů vojáků," řekl Právu Ballek.

S.P.M. kopíruje ALP a navíc dodává jiné zboží. Firma to odmítá

"Ministerstvo obrany jsme upozornili, že nás S.P.M. kopíruje, a oni nám odpověděli, že je to nezajímá," uvedl Hanuš. Podle něj S.P.M. navíc dodala jiné zboží, než armáda požadovala v zadávací dokumentaci. Novota nařčení z kopírování odmítá. Armáda podle něj v roce 2008 požadovala změnu designu batohů a jeho firma vojákům vyšla vstříc.

Advokát Richard Wágner, který se zabývá ochranou duševního vlastnictví, soudí, že Hanušovy šance na náhradu od státu jsou diskutabilní. "Nejenže by musel dokázat, že ministerstvo vědělo o tom, že dodávaný výrobek má právní vadu, ale i to, že porušilo nějaký zákon," upozornil Wágner.

Hanuš, který nyní dodává výstroj slovenské armádě, v případě úchytné vazby neuspěl u Úřadu patentového vlastnictví, protože patent byl příliš obecný. Jeho konkurent Novota to popsal jako "pro ně šťastnou chybu".

Podle Práva armáda každoročně utratí za oblečení až půl miliardy korun. Vloni vydala 264 miliony, letos chystá 407 milionů korun.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…