Štefec z obrany: Zakázka na nákup kulometů byla vedena nestandardně

23.05.2011 14:09

Vojenští policisté měli dostat nové kulomety, ale asi je nedostanou. Ministerstvo obrany totiž zakázku vyhodnotilo jako předraženou a nákup zarazilo. Zastupující ředitel Úřadu pro dohled nad akvizicemi ministerstva obrany Jaroslav Štefec pro Radiožurnál v této souvislosti vysvětlil, že celá zakázka byla vedena nestandardním způsobem.

Štefec z obrany: Zakázka na nákup kulometů byla vedena nestandardně

Ministerstvo obrany by za 47 souprav belgických zbraní značky Minimi zaplatilo 39 milionů korun. Podle Hospodářských novin (HN) přitom nákup kulometů pro armádu měla zprostředkovat českobudějovická firma CB Servis; malá společnost se specializací na sportovní malorážky. I když má i s majitelem jen čtyři zaměstnance, dodala už armádě výzbroj za 50 milionů, uvedly HN.

„To znamená, byl tady požadavek na urgentní nákup těchto kulometů, a my jsme dospěli k názoru, spolu s další kontrolní složkou obrany, že ta urgentnost pominula. Takže jsme tu zakázku zastavili na základě především tohoto zjištění," zmínil k tomu v Ozvěnách dne zastupující ředitel Úřadu pro dohled nad akvizicemi ministerstva obrany Jaroslav Štefec.

Podle něj ale armáda kulomety potřebuje. „Armáda kulomety skutečně potřebuje. Ale v daném okamžiku to nebyla věc, která by byla vyloženě tak urgentní, že by bylo nutné kupovat od jednoho jediného dodavatele. My se spíš snažíme, aby celý ten systém fungoval tak, jak má, to znamená, aby to bylo v rámci dlouhodobých programů, čili nikoliv jako jednotlivé nákupy," vysvětlil Štefec.

Upozornil však, že úřad pro dohled nad akvizicemi ještě celou zakázku od CB Servis dopodrobna nešetřil. „Zatím jsme se zabývali cenovými relacemi optiky dodávanými k těm kulometům v  rámci souprav. A tam jsme zjistili některá pochybení v cenách té optiky," vysvětlil.

Úřad pro dohled nad akvizicemi ministerstva byl podle něj pověřen úkolovým listem ministra obrany prověřit všechny zakázky malorážových zbraní, které šly do armády, tedy nejen českobudějovickou firmou CB Servis.

„To znamená jak kulometů, tak útočných pušek, samopalů a podobně, takže v současné době jsme v této etapě a tohle je jeden z výstupů. Ale chtěl bych uvést na pravou míru to, že se nejedná o žádnou aféru. Jedná se o standardní postup, který se snažíme v resortu nastavit," dodal Štefec pro rozhlas.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…