Drobil pro Radiožurnál: Do vyšetřování své kauzy jsem nezasahoval

23.05.2011 15:46

Místopředseda ODS a bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil odmítá, že by se pokusil ovlivnit státní zástupkyni Janu Hercegovou, aby zasáhla v jeho prospěch při vyšetřování kauzy na Fondu životního prostředí. „Paní Hercegovou neznám, nikdy jsem se s ním fyzicky neviděl, nepotkal, nikdy jsem s ní nemluvil,“ řekl Drobil v rozhovoru pro Radiožurnál. Reagoval tak na tvrzení Respektu.

Drobil pro Radiožurnál: Do vyšetřování své kauzy jsem nezasahoval

Podle týdeníku Respekt měla městská státní žalobkyně Jana Hercogová instruovat svou podřízenou Šárku Pokornou z obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, aby se korupční kauzu na Státní fondu životního prostředí, spojenou se jménem Pavla Drobila (ODS), nesnažila vyšetřit. 

„Paní Hercegovou neznám, nikdy jsem se s ním fyzicky neviděl, nepotkal, nikdy jsem s ní nemluvil, stejně jako neznám žádného z dalších státních zástupců, kteří v kauze figurují. Čili nevidím jediný důvod, proč by kdokoliv zasahoval v můj prospěch, ale i neprospěch," řekl Drobil v rozhovoru pro Radiožurnál.

Vše ke Kauze Drobil

V dopise, který mají novináři k dispozici, se přitom Hercegová odvolává na interní dokument číslo 1439, který žalobkyni upozorňuje, že toto doporučení nelze obejít. Hercegová se proti tvrzení týdeníku Respekt ohradila. Pouze prý doporučila, aby státní zastupitelství případ posuzovalo ve všech souvislostech. Jde navíc prý o interní dokument státního zastupitelství.

Nad článkem v Respektu se Drobil napřed rozohnil. "Respekt napsal, že jsem mu neodpověděl na otázky ohledně paní Hercogové. Já jsem s panem redaktorem přitom rozmlouval čtvrt hodiny a řekl jsem mu také, že paní Hercogovou neznám," řekl Drobil Radiožurnálu.

Navíc zmínil, že jej znepokojuje i únik informací ze spisu. Je to podle něj nebezpečná manipulace. „Je to normální legitimní přípis dohledové státní zástupkyně dozorové státní zástupkyni, čili z mého pohledu přesně její náplň práce. Jediné, co je na tom kauzoidní, je únik informací ze živého spisu - informací, ke kterým třeba já nemám žádný přístup, protože nemám v tomto smyslu procesní práva. To absolutně zpochybňuje nemanipulovatelnost v číkoliv prospěch nebo neprospěch," podotkl poslanec dále pro rozhlas.

Související:

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) by měl nyní o případu jednat s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Ministr spravedlnosti v této souvislosti již několikrát zmínil, že už delší dobu není spokojen s výsledky práce Vrchního státního zastupitelství v Praze, kterému šéfuje Vlastimil Rampula. Nejvyšší státní zástupce Zeman navrhl Rampulovo odvolání už v březnu.

Na kauzu korupce ve Státním fondu životního prostředí upozornil dnes již bývalý ředitel fondu Libor Michálek. Uveřejnil v Mladé frontě Dnes nahrávky, na kterých poradce tehdejšího ministra Pavla Drobila Martin Kentig popsal, jak zneužít státní peníze k financování ODS. Drobil ale později ředitele Michálka odvolal, následně na to se Drobil po dohodě s premiérem rozhodl rezignovat.

Čtěte také:



Psali jsme:
Topolánek útočí: Za zakázky nemohu, je to prasárna. Brutálního Kroupy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…