Klaus provokoval: Zabili jste květnový večer jazzem

24.05.2011 7:11

Prezident republiky Václav Klaus v pondělí zahájil 74. Koncert z cyklu Jazz na Hradě. Tentokrát byl věnován k poctě trumpetisty Milese Davise a jeho nedožitým pětaosmdesátinám, které by oslavil 26. května.

Klaus provokoval: Zabili jste květnový večer jazzem

„Dobrý večer, vážený pane prezidente, vážení členové diplomatického sboru, dámy a pánové, příznivci skvělého jazzu, vítejte opět na koncertě z cyklu Jazz na Hradě, který je již 74. Dalo se očekávat, že to krásné počasí venku bude tomu dnešnímu představení hodně konkurovat, ale vy jste se nenechali zlákat nějakým posezením na lavičce venku, ale přišli jste dnes do Španělského sálu Pražského hradu. To je moc dobře, protože dnes večer nás čeká skvělý jazzový zážitek, pocta skvělému trumpetistovi Milesi Davisovi. Miles Davis ovlivnil moho jazzových směrů, takže ten dnešní večer bude hodně rozmanitý," uvedla jazzový večer moderátorka.

Žlutý pes kroutí hlavou

Samotné představení pak tradičně zahájil prezident Klaus. „Dobrý večer, dámy a pánové. Když jsem dnes šel, tak jsem myslel, že tady nebudete. Říkal jsem si: takový krásný květnový večer zabít jazzem, to je vyloučená věc. Ondřej Hejma sice vrtí hlavou, ale fakt jste mě překvapili, že vás tady vidím. Když jsme si letos procházeli významná výročí, tak jsme si všimli, že je 85 let od narození Milese Davise a dvacet let od jeho smrti," řekl prezident na úvod a pozdravil po svém zpěváka Žlutého psa.

Pak již vystoupila sestava, které se sešla speciálně k poctě zesnulého amerického trumpetisty a kterou sestavoval saxofonista Jaroslav Jakubovič, který v roce 1968 emigroval do USA a dnes již v New Yorku. Na klavír hrál Emil Viklický, který již na Hradě vystupoval, bicí obsluhoval Lenny White, na trumpetu Davise „zastoupil" Jon Faddis a muziku tvrdil basou Tom Barney.

Jazzový chameleon

Kapela hrála asi hodinu a půl a na závěr tradičně obdržela květiny od sličných hostesek. Prezident všem muzikantům potřásl rukou a ještě „vyjednal" přídavky. Španělský sál se rozloučil s hudebníky formou „standing ovation".

Miles Davis (26. května 1926 - 28. září 1991) byl americký jazzový trumpetista, skladatel a vedoucí několika jazzových uskupení. Patří k nejvýraznějším osobnostem hudby 20. století. Ve čtyřicátých letech 20. století byl jedním ze zakladatelů hard bopu, v padesátých letech pak cool jazzu a na konci šedesátých let stál u kořenů jazz-rocku (zlomová deska pro tento žánr je Bitches Brew z roku 1970).

Díky svému umění hrát téměř každý tón jakoby náhodou a mimochodem bývá někdy označován přezdívkou „geniální kiksař". Díky tomu, že během své jazzové dráhy vystřídal a zásadně ovlivnil nebo spoluzaložil několik jazzových proudů, bývá někdy označován jako „jazzový chameleon" nebo také „princ temnot". V roce 2006 byl uveden do Rock'n'rollové síně slávy.

Více o Jazzu na Hradě:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …