Klaus v Bruselu: V dohledné budoucnosti euro nepřijmeme

24.05.2011 14:38

Česká republika v dohlédnutelné budoucnosti nepřijme euro. Uvedl to prezident Václav Klaus v Bruselu po schůzce s belgickým premiérem Yvesem Letermem.

Klaus v Bruselu: V dohledné budoucnosti euro nepřijmeme

Prezident Václav Klaus je na koni. Dnes v Bruselu podotkl, že on po dvě desítky let varoval před možnými riziky, které může přinést zavedení společné evropské měny pro velmi heterogenní seskupení zemí.

Eurozóna, tedy společenství unijních zemí platících eurem, nyní skutečně prochází vážnou krizí. Některé její země se dostaly do vážných dluhových problémů. Eurozóna jim kvůli tomu musela společně s dalšími partnery přijít na pomoc. O ní zažádaly už tři země eurozóny - Řecko, Irsko a jako poslední také nedávno Portugalsko.

"Česká republika neplánuje v dohlédnutelné, předvídatelné budoucnosti vstoupit do eurozóny," zdůraznil kromě jiného Klaus.

Negativní stanovisko k přijetí eura nedávno řekl i premiér Petr Nečas. Ten před týdnem na Evropském ekonomickém kongresu v Katovicích uvedl, že Česko přijme euro tehdy, až náklady na udržení koruny budou vyšší než náklady na zavedení jednotné evropské měny.

"Pro nás je přijetí eura bytostně ekonomické rozhodnutí, nikoliv rozhodnutí politicko-ideologické," uvedl Nečas v Katovicích.

Výhodnější je mít nezávislou měnu s volným kurzem

Protože pro Českou republiku není přijetí eura aktuální, vláda proto nebude stanovovat žádné konkrétní datum, kdy by Češi měli vyměnit koruny na eurobankovky a euromince. "Zaprvé nesplňujeme kritéria pro vstup do eurozóny, zadruhé v tuto chvíli považujeme za výhodnější mít nezávislou měnu s volným kurzem," dodal Nečas.

Eurem se v současnosti platí v sedmnácti zemích. Jako poslední ho zatím zavedlo Estonsko, jednotná evropská měna estonskou korunu nahradila na počátku letošního roku. Z východoevropských zemí se Estonsko stalo třetím členem eurozóny, po Slovinsku a Slovensku.

Klaus si společně s belgickým premiérem mimo jiné pochvaloval, že belgicko-české vztahy jsou jak po politické, tak po ekonomické stránce výborné. Kvůli tomu v nich prý nejsou žádné problémy, takže se oba státníci bavili i o širších otázkách, jako je třeba prohlubování integrace EU či její budoucnost.

Čtěte také:
    


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…