Diag Human hrotí spor ve Vídni. Na majetek Česka navrhuje exekuci

24.05.2011 14:44

Firma Diag Human přenesla svůj dlouholetý spor s Českou republikou do Rakouska a na majetek Česka ve Vídni navrhla exekuci. Týdeníku Ekonom to potvrdil i právní zástupce společnosti Jan Kalvoda.

Diag Human hrotí spor ve Vídni. Na majetek Česka navrhuje exekuci

Český stát může přijít o umělecká díla, která zapůjčila Moravská galerie v Brně na výstavu do Vídně. Šlo by o vyústění dlouholetého sporu, který firma Diag Human přenesla do Rakouska a na majetek Česka ve Vídni navrhla exekuci. Plyne to ze šestistránkové rozhodnutí Okresního soudu Vídeň vnitřní město, které má k dispozici týdeník Ekonom.

O výkonu exekuce - na základě aplikace takzvané Newyorské úmluvy o vzájemném uznávání a výkonu arbitrážních nálezů - už vídeňský soud rozhodl 18. května. Výkon exekuce předepsal na dnešek, úterý 24. května. „Česká republika má nyní čtyři týdny na podání námitek," řekl Ekonomu právní zástupce společnosti Diag Human Jan Kalvoda.

Exekuce se má týkat obrazu malíře Emila Filly - Dvě ženy, obrazu Vincence Beneše - Tanečnice a bronzové plastiky sochaře Otto Gutfreunda - Objetí, které jsou v majetku českého státu, a do Vídně je na výstavu „Dynamika - kubismus, futurismus, kinetismus" zapůjčila brněnská Moravská galerie.

Redaktor Robert Břešťan z týdeníku Ekonom v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že obrazy se nyní dají na bezpečné místo a nevrátí se do galerie v Praze až do vyřešení záležitosti s exekucí. "Exekuce byla vyhlášená na 14:30 hodin, takže buďto již proběhla, anebo probíhá," dodal Břešťan pro televizi.

Kauza s firmou Diag Human se táhne skoro 20 let. V roce 1991 ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na zpracování krevní plazmy. Předběžně se dohodlo se společnostmi Novo Nordisk a Conneco, z níž se později stala firma Diag Human. V roce 1992 tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar firmě Novo Nordisk sdělil, že nevyhrála, protože se spojila s podezřelou firmou Conneco - později Diag Human. Ta od roku 1995 požaduje odškodné za ušlý zisk.

K věci:

Diag Human žaluje Julínka a Šnajdra 

SERIÁL ke kauze DIAG HUMAN: Jak to všechno začalo 

Nejvyšší soud se bude zabývat kauzou Diag Human

Foto: diaghuman.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…