Vláda bude lepit rozpočet zvyšováním správnícn poplatků

25.05.2011 8:18

Utahování opasků nepomohlo. Proto se teď Nečasova vláda snaží nahnat peníze, kde se dá. Středem jejich zájmu se staly správní, ale i některé další poplatky, které se budou zdražovat čsto i o sto procent. Informoval o tom deník Právo.

Vláda bude lepit rozpočet zvyšováním správnícn poplatků

Soudní poplatky, poplatky za výpis z trestního rejstříku, za zápis do katastru nemovitostí, za stavební povolení, likvidaci komunálního odpadu nebo vydávání pasů a občanek. To je výčet poplatků, kterých se zvyšování dotkne. Krom toho se ale prodraží například i pobyt v nemocnici.

Podle koalice je vše v pořádku. Poplatky totiž prý už dlouho zůstávají stále stejné. Krom toho si od zvýšení soudních poplatků ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) slibuje odliv kauz přetížených soudů.

Opozice je pro

Schválení zvýšených poplatků neohrozí ani kritika opozice. Podle vládní koalice by prý totiž i ČSSD, kdyby byla u moci, stejně musela některé poplatky zvýšit. To ale popudilo stínového ministra financí Jana Mládka, který tvrdí, že jde o „křišťálové pokrytectví".

„Když populisticky křičeli, že nebudou zvyšovat daně, tak se to teď snaží nahnat jinde," komentoval situaci Mládek pro deník Právo. Podle ekonomky Markéty Šichtařové je však zvyšování poplatků logické.

„Musíme si popravdě říct, že třeba u katastru nemovitostí, ale nejen u něj, se poplatky dlouho neměnil, inflace mezitím zapracovala," uvedla.

Například výpisů z trestního rejstříku, u něhož se poplatek zvýší ze současných 50 na 100 korun, stát vydá každým rokem okolo 850 tisíc. Výpis dnes vyžaduje většina zaměstnavatelů při nástupu do zaměstnání, ale potřebují ho i zájemci o živnostenský list nebo o získání loveckého povolení.

Psali jsme:
Poplatky? Nemám na jídlo, vmetla vládě u Jílkové postižená

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…