Zdravotnictví nemůže žít ve falešném světě, upozorňuje Heger

25.05.2011 9:06

Zdravotnická reforma je kritizována ze všech stran, přesto ministr Leoš Heger podporu určité skupiny populace cítí. Jde o voliče pravice, kteří souhlasí s tím, že zdravotnictví nemůže žít ve světě, kde je vše zadarmo a všichni dostanou stejně, uvádí v rozhovoru pro MF Dnes.

Zdravotnictví nemůže žít ve falešném světě, upozorňuje Heger

V rozhovoru Přímo k věci s Barborou Tachecí pro MF Dnes přiznal ministr zdravotnictví Leoš Heger, že není nic příjemného, když jeho resort a chystanou reformu kritizují úplně všichni. Zdravotnictví je proklaté, protože konzumuje strašně moc peněz a všichni ho chtějí mít úplně nejlepší. Jenže to nejde.

Přesto v určité části populace podporu cítí. „Jde o voliče pravice, kteří souhlasí s tím, že zdravotnictví nemůže žít ve falešném světě, kde si budou všichni vzájemně klepat na rameno, že to máme zadarmo, bude to tak na věky a všichni dostanou stejně. Není to tak - všichni musí dostat stejný nějaký základ. Co je nad to, s tím se musí šetřit," vysvětluje Heger.

Konkurenti z koalice pilně mydlí schody

V představách ministra jsou nadstandardní zákroky takové, které už nejsou potřeba, takže na tom má být celý systém založen. „Máme velmi přísnou Listinu základních práv a svobod, tam je napsáno, že k základní péči musí mít přístup každý a spoluúčast nikoho nemůže omezovat v přístupu k ní," upozorňuje Heger.

Ten si podle svých slov není jist podporou premiéra. Někdy ji cítí, jindy ne. A také vnímá ze strany těch, kteří si po volbách brousili zuby na jím zastávaný post, že mu mydlí schody. „To se tak ve vysoké politice občas děje. Je pravda, že jsem si myslel, že bude-li mě chtít někdo z koalice kritizovat, učiní to uvnitř koalice. Nebo rok před předpokládanými volbami," přiznává ministr.

Bártovu strategii vláda neřešila, ale informacím o ní věří

Zároveň si uvědomuje, jak složitá je po všech možných aférách situace vlády. Přesto ho zatím nenapadlo, že by z kabinetu Petra Nečase odešel. „To je velmi složitá otázka. Dost často o ní přemýšlím. Ještě jsem si to neřekl, ale je to na hraně. Tak jako celé postavení vlády," říká Heger v rozhovoru pro MF Dnes.

To, že se na vládě nikdo z TOP 09 ani z ODS nepokusil podrobit exministra dopravy Víta Bártu křížovému výslechu, jak to bylo s jeho strategií, vyplývá z toho, že převažuje vědomí, že to bylo tak, jak uvedly noviny. „A teď se hledá nějaké východisko, jak od toho odejít a jakým způsobem v té vládě být a vládnout i s tím, že to takhle bylo," dodává Heger.

K věci:

Heger plánuje: Změnit zdravotní pojišťovnu bude komplikovanější 

Na co si pacienti připlatí? Heger to nechá na parlamentu 

Heger zaměstná profesory. Určí, co je standard a co bude za peníze

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…