Drobil se opřel do Respektu: Zmanipulovali článek

25.05.2011 23:02

Exministr životního prostředí a poslanec Pavel Drobil se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil ke své kauze a jak o ní referoval týdeník Respekt. Podle něho časopis podal celou záležitost manipulativním způsobem.

Drobil se opřel do Respektu: Zmanipulovali článek

ParlamentníListy.cz se Drobila dotázaly, proč neodpověděl Respektu na jeho otázky. „Víc jasno by každopádně mohl vnést do věci sám Pavel Drobil. Netlačil nějak u žalobkyně Hercegové na své vyšetřování? A nemluvil s ní o tom, že by měla napsat dokument v jeho prospěch? ´Jak vy ten dokument můžete znát? To je neskutečná prasárna,´ křičí do telefonu namísto odpovědi místopředseda ODS Drobil. ´Jsem v naprostém šoku. Hned jak skončíme tento hovor, jdu okamžitě volat ministru spravedlnosti a budu si důrazně stěžovat, že takové věci unikají do médií,´" bylo uvedeno v týdeníku, jehož podílníkem je prostřednictvím vydavatelství Economia miliardář Zdeněk Bakala.

více: Kauza Drobil ožívá. Tajný dokument a řev exministra 

Respektu jsem odpověděl, ohradil se Drobil

„Já jsem odpověděl. Náš telefonický hovor trval více než 15minut a jasně jsem v něm řekl panu Kundrovi, že jsem se nikdy nepotkal ani nikdy nemluvil s žádným státním zástupcem pracujícím na této kauze. Tedy jsem u žádného z nich nikdy neintervenoval! Stejně tak jsem mu na přímý dotaz řekl, že jsem se nikdy nepotkal ani nemluvil s panem Rampulou. Mě v tom rozhovoru zcela šokovalo to, že pan Kundra má přístup do spisového materiálu živé věci a definitivně mě ´dorazil´, když mi řekl, že ví že celá kauza není černobílá, neboť pan Michálek údajně ve svých posledních výpovědích couvá či se mírní, už nevím, jaký výraz použil," řekl ParlamentnímListům.cz Drobil.

Vše ke Kauze Drobil  

„Co tím měl namysli, zda zná i obsah výpovědí Michálka na policii, nevím a ani nehodlám spekulovat. Proč pan Kundra tyto části našeho hovoru nezveřejnil a v článku manipuloval, že jsem na ně nechtěl odpovědět, nevím. O objektivitě toho článku to ale vypovídá mnohé. Věřím, že si pan Kundra tento náš telefonický hovor nahrál, čili nechť jej klidně zveřejní," dodal Drobil.

Autor článku Ondřej Kundra se brání, že exministrova slova přesně citoval. "Odpověď pana Drobila je autentická a je to jeho první a zopakovaná reakce na mé otázky," napsal Kundra v SMS ParlamentnímListům.cz na dotaz, zda skutečně s poslancem ODS vedl patnáctiminutový telefonický rozhovor.

Postup státní zástupkyně byl legální .

„Tajná listina skrývá návod šéfů pražského městského státního zastupitelství žalobkyni Šárce Pokorné, aby se nesnažila vyšetřit, co se skrývá za podezřením z korupce, které na přelomu roku smetlo z ministerského křesla Pavla Drobila, současného místopředsedu ODS a blízkého politického spojence premiéra Petra Nečase," uvedl dále Respekt.

Nemyslí si to však právníci. Lidovými novinami oslovení experti uváděli, že postup městské zástupkyně v kauze Drobil, na který upozornil právě Respekt, byl profesně obvyklý a jen stěží protizákonný. „V takto citlivé kauze by měla pečlivěji volit slova. Jinak si ale myslím, že šlo o pokyn ryze obecné povahy, který neměl nic zamést pod koberec," uvedl pro LN například justiční expert TOP 09 Stanislav Polčák.

Šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová zase řekla, že písemné pokyny jsou v podstatě jediným nástrojem, jaký struktura státních zastupitelství poskytuje k výkonu dohledu.

Někdo kauzu manipuluje a politizuje, míní Drobil

„Na to, že zde někdo vyrábí kauzu a politizuje a manipuluje průběh řízení na základě zřejmě legálního pokynu či přípisu státní zástupkyně, který tvoří oficiální součást spisu přístupnou všem, kdo do něj mají přístup - tedy žádný tajný či pokoutný dokument předávaný někomu někde na toaletě - jsem upozorňoval celé pondělí. Já chci věřit, že v naší zemi se stále ještě vyšetřuje podle práva, nikoliv podle toho, jak si vyšetřování a zejména jeho výsledek představují někteří novináři," komentoval článek Respektu Drobil.

více: Drobil pro Radiožurnál: Do vyšetřování své kauzy jsem nezasahoval

Sama městská státní zástupkyně Jana Hercegová se ohradila proti nařčení Respektu, podle kterého nabádala svoji podřízenou obvodní žalobkyni pro Prahu 1 Šárku Pokornou, aby neprověřovala podezření z údajné korupce na Státním fondu životního prostředí. Hercegová dokumentem chtěla dle svého vyjádření jenom upozornit obvodní žalobkyni, že policie nepopsala skutek zcela přesně. Podle Pokorné je běžné, že nadřízená žalobkyně vydá doporučení.

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula označil únik a zveřejnění doporučení městské žalobkyně za pokus paralyzovat státní zastupitelství. Postup Hercegové považuje za zákonný.

Drobila se již na údajnou korupci ptali

Pokorná ve svém vyjádření pro Týden.cz uvedla, že vlastně dnes stejnou věc šetří dvě státní zastupitelství, protože podle ní možné Drobilovo podezření z korupce na základě nahrávky Libora Michálka již šetřilo státní zastupitelství na Praze 4 a žádnou korupci v Drobilově jednání nespatřilo.

„Je pravdou, že když jsem byl loni v prosinci u výslechu ve věci trestního oznámení pana Michálka, tak jsem na otázku ohledně této nahrávky a nabídky místa náměstka ministra ve spojení s možným úplatkem odpovídal. Proto jsem byl z kroku Nejvyššího státního zastupitelství z dubna tohoto roku překvapen, jakkoliv jej respektuji, protože jsem myslel, že tato věc je prošetřována právě ve věci šetření celé kauzy na Státním fondu životního prostředí. Já jsem ostatně do března vůbec nevěděl, že probíhají dvě šetření," řekl k tomu Drobil.

Na kauzu údajné korupce ve Státním fondu životního prostředí upozornil dnes již bývalý ředitel fondu Libor Michálek. Uveřejnil v Mladé frontě Dnes nahrávky, na kterých poradce tehdejšího ministra Pavla Drobila Martin Knetig popsal, jak zneužít státní peníze k financování ODS. Drobil poradce Knetiga i ředitele Michálka, který si ho bez jeho vědomí nahrával, odvolal. Následně na to se Drobil po dohodě s premiérem rozhodl rezignovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …