Heger vypustil z reformního zákona pasáž o potratech

25.05.2011 14:49

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vypustil z návrhu zákona o specifických zdravotních službách potraty jako kontroverzní téma. Pro některé politiky by prý mohly být důvodem, aby hlasovali proti reformě. Vynětí potratů má usnadnit její schválení. ČTK to ve středu řekl legislativní náměstek ministra Martin Plíšek. V platnosti zůstane dosavadní úprava, než bude připraven zákon nový.

Heger vypustil z reformního zákona pasáž o potratech

Z návrhu o specifických zdravotních službách bude vypuštěna celá pasáž, týkající se umělého ukončení těhotenství. Podle náměstka Plíška se jedná o složitou problematiku, o které je potřeba vést diskusi z hlediska zdravotního výkonu i etiky.

Politikům by svědomí mohlo zabránit hlasovat pro zákon

"Nechceme poslance postavit do situace, kdy by třeba kvůli výhradě svědomí nemohli hlasovat pro tento reformní zákon, který je součástí balíku zákonů o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě," vysvětlil Plíšek.

Ministerstvo počítá podle něj s "delší a zevrubnou" diskusí, aby byla nalezena celospolečenská shoda, pak zpracuje samostatný zákon o potratech.

Potrat mohou v Česku podstoupit ženy z EU nebo s trvalým pobytem

Současná právní úprava potratů nevyžaduje aktuálně žádné změny, odpovídá požadavkům EU na tuto oblasti. Stanoví totiž, že potrat z jiného než zdravotního důvodu nemůže být proveden ženě, která se zdržuje v ČR přechodně. Z toho lze dedukovat, že potrat zde mohou podstoupit ženy ze zemí EU, jak to odpovídá evropským předpisům o rovném zacházení v rámci EU, a ženy z třetích zemí, které zde mají trvalý nebo dlouhodobý pobyt. Platná norma neumožňuje takzvanou potratovou turistiku.

Evropská komise ani Rada Evropy platnou úpravu nikdy nenapadly. Platí tedy nadále i to, že lékař má o provedení potratu informovat zákonného zástupce dívky do jejích 18 let. Reformním zákonem se měla hranice snížit na 16 let. Zákon o specifických zdravotních službách upravuje i umělé oplodnění, tuto část ministr v reformním balíku nechává.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…