Revoluční nápad: Ať poslanec bere tolik, kolik měl před zvolením

25.05.2011 18:18

Problematiku poslaneckých platů je třeba řešit jednou provždy. Dobrým způsobem by pak byla například náhrada ve výši platu z předchozího zaměstnání. Základním kamenem úrazu je fakt, že si poslanci mohou rozhodovat o platech sami. Politolog Lukáš Jelínek představuje svůj návrh řešení: nově příchozí poslanec by pobíral stejný plat, jako měl v minulém zaměstnání.

Revoluční nápad: Ať poslanec bere tolik, kolik měl před zvolením

Ačkoliv k jejich platům patří i náhrady na dopravu, cítí podle poslance Petra Skokana z Věcí veřejných někteří z českých zákonodárců takovou nouzi, že nemají ani na dojíždění do Prahy. Skokan to řekl deníku Mf Dnes. Podle informací deníku uvažují poslanci o možnosti vytvořit nenápadný přílepek k zákonu o platu státních zástupců, který nyní míří do sněmovny. Zda se ve sněmovně proti plánu, který má mít údajně na starost poslanec Marek Benda z ODS někdo postaví, není jisté. Podle politologa Lukáše Jelínka ale existuje cesta, jak podobným excesům, zhoršujícím vnímání politiky veřejností, definitivně zamezit. Respektive takových cest je hned několik.

Nejlepším bičem proti korupci a černému lobbingu je dobře placený úředník, ale na poslance se takové tvrzení údajně nevztahuje. „Vzhledem k jejich rozhodovacím pravomocem to neplatí. Jsou totiž velmi slabé. Poslanci jsou samozřejmě vystaveni tlaku lobbistů a budou i do budoucna. Nevěřím tomu, že by se českého poslance někdy podařilo zaplatit tak dobře, aby odolával svodům lobbistů, pokud k tomu nemá mravní předpoklady," říká Jelínek.

Snížení platů poslanců prý stálo za pučem i vládní krizí

Schvalovat platy až pro příští období...

Důvod znovu zvyšovat to, co si dvě stovky poslanců snížily v duchu solidarity s jinými státními zaměstnanci, prý neexistuje. „Fakt, že poslanci sami rozhodují o svých platech a že si schválili snížení platů, aniž by si toho všimli, je čistě jejich problém," konstatuje Jelínek.

Zákonodárci ale podle všeho i přes vlnu rozhořčení, které vyvolají u voličů, dokážou svou chybu napravit. A to je podle Jelínka velkým nešvarem polistopadové politiky. „Především by si poslanci měli platy schvalovat až na další volební období a v tom současném pobírat peníze, které jim přiřkla předchozí sněmovna. Možnost měnit vlastní platy tu prostě nesmí být," říká Jelínek s tím, že kromě výše uvedeného je třeba najít komplexnější řešení problematiky platů zákonodárců.

Čtěte také:
Poslanci litují: Chtějí zpět své staré platy
Bárta si pohrál se slovíčky. Promluvil o puči, který začal půjčkou

Svědectví o praktikách u Véček: Škárka si od Bárty běžně půjčoval

...anebo vůbec

Podle Jelínka existují minimálně tři cesty jak neuspokojivou situaci řešit. Buď se dají nastavit vysoké platy poslanců bez jakýchkoliv náhrad včetně peněz na asistenty. „Tím by skončilo zaměstnávání rodinných příslušníků a proplácení fiktivních faktur," vysvětluje Jelínek.

Druhou cestou je pak nastavení poslaneckého platu v nějaké závislosti na průměrný plat. Takový pevně stanovený plat by pak bylo ze strany poslanců možné navýšit jen o inflaci. Třetí varianta řešení, o níž se podle Jelínka také začíná hovořit, je pobírání stejného platu, jako v předchozím zaměstnání, což by byla kompenzace ztráty, která jim odchodem z původní profese nastane. „Vyvarujeme se tak situaci, kdy poslanec odchází do politiky zbohatnout, popřípadě čeká, kdy se stane předmětem zájmu různých lobbistů," dodal politolog.

Vláda takto podporu k reformám nezíská

Opětovné navýšení platů sice podle sociologa Jana Hartla z agentury STEM nezpůsobí nějakou formu občanského protestu, ale nepomůže ani samotné koalici při prosazování reforem. „V momentě, kdy si politická reprezentace uvědomí, že reformy budou průchozí pouze tehdy, kdy s nimi bude ta aktivní část společnosti souhlasit, zjistí, že má vzhledem ke svému cynismu problém. Toto veřejnost nevezme, jen ji ty dvě stovky zákonodárců zbytečně dráždí.  „Je zarážející, že toto si poslanci stále neuvědomují," řekl ParlamentnímListům.cz Hartl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…