Primátor Svoboda potvrdil: Chci šéfovat pražské ODS

26.05.2011 8:43

Část členů ODS chtěla vnést do strany po komunálních volbách svěží vítr. Aktuální spor na pražské radnici o peníze ovšem ukazuje, že druhá část chtěla pokračovat ve starých kolejích. Reprezentant nové tváře primátor Bohuslav Svoboda se proto chce utkat s Borisem Šťastným o post šéfa pražské ODS.

Primátor Svoboda potvrdil: Chci šéfovat pražské ODS

Server ParlamentníListy.cz již včera jako první informoval své čtenáře, že současný pražský primátor Bohuslav Svoboda chce zabojovat o post šéfa zdejší ODS. Na souboj vyzve politického matadora Borise Šťastného. Včerejší informace našeho serveru dnes potvrzují i Hospodářské noviny (HN).

Psali jsme: Svoboda vyzve Šťastného. Bude kandidovat na šéfa pražské ODS

"Je to do budoucna jediná cesta, aby bylo jasno, kterým směrem jdeme," řekl HN Svoboda, jenž dnes zastává post prvního místopředsedy. Sám si teď není jist, zda před komunálními volbami nefigurovalk jen jako líbivá tvář pro voliče. Právě proto, aby toto podezření vyvrátil, rozhodl se vyzvat Šťastného. Předseda pražské ODS přitom prohlašuje, že o svolání mimořádného volebního sněmu nic neví, primátor ho zatím neinformoval.

Zástupné spory o peníze

Spory mezi oběma křídly vypluly naplno na povrch kvůli jednání o rozdělení finanční rezervy magistrátu. Ta se rozděluje městským částem na různé projekty volnočasových aktivit, škol, parků, domovů pro seniory a podobně. Svoboda ovšem prohlašuje, že v tomto případě jde o zástupný problém.

Související: Praha o dotacích jednat nebude. Svobodův návrh bude stažen

„Zohledňovali jsme to, zda některé městské části nemají např. na termínovaných účtech částky, s nimiž b dokázali své projekty finacovat," uvedl primátor. Narážel tím především na kauzu Key Investments. U této společnosti investovaly své peníze městské části Prahy 6, 10 a 13. Tytéž dnes Svobodu kritizují nejhlasitěji.

Svoboda: Ať Hrdlička vystoupí ze stínu

Pražský primátor by si také přál, aby na politické výsluní vystoupil podnikatel Tomáš Hrdlička, který si v pražské ODS udržuje značný vliv, ale sám zůstává v pozadí. Svobodovi se to nelíbí. Hrdlička podle některých informací podporuje právě Borise Šťastného, exnáměstka Rudolfa Blažka, či starostu Prahy 13 Davida Vodrážku.

Dále čtěte:

TOP 09: Kauza Key Investments má své viníky

Pražské radnice ztratí stamilióny. Kvůli krachu společnosti Key Investments

„Opakovaně říkám, že by pro mě bylo výhodnější, kdyby stál na politickém výsluní Jako já a mohli jsme se o některé věci přít veřejně," zdůvodňuje primátor svůj postoj.

Šťastný: O ničem nevím

Současný předseda pražské ODS Boris Šťastný ParlamentnímListům.cz sdělil, že neví o tom, že by primátor Svoboda žádal svolání mimořádného sněmu pražské ODS. Od primátora prý ani neslyšel, že by se s ním rád utkal o její vedení.
"Opět se z médií dozvídám, že chce kandidovat na předsedu pražské ODS, protože neprosadil některé, pro řadu zastupitelů ODS nepřijatelné, návrhy v klubu. Zatím se v tom nevyznám," řekl Šťastný.

"Pan primátor má a vždy měl mojí podporu a nejsem s ním v žádném sporu. Vážím si ho osobně, vážím si i jeho práce. Má-li v ODS jakékoli vyšší politické ambice, má na to plné právo. I pan primátor Svoboda však musí respektovat, že je, byť teprve krátce, politikem ODS a že v ODS se vždy ctila vnitrostranická komunikace, většinová usnesení klubu a ostatních stranických orgánů. Jsme týmem, ne partou sólistů, to by ODS zničilo," dodal.

Celé vyjádření Borise Šťastného pro ParlamentníListy.cz ZDE

Ke své případné kandidatuře se vyjádřil i primátor Bohuslav Svoboda: "Žádný mimořádný volební sněm jsem nesvolal. Důrazně ale konstatuji, že pokud se nám dlouhodobě nepodaří odstranit nesoulad v řadě zásadních otázek, tak je nutné řešit neshody systémově a podle platných vnitrostranických pravidel. V takový okamžik budu samozřejmě usilovat o maximální prosazení svých názorů a zásad, nebo se naopak opačným rozhodnutím většiny podvolím. Ostatně stejně jednoznačně podporuji týmovou práci, tedy rozhodování klubu zastupitelů ODS. Jedině tak posílíme svoji důvěryhodnost směrem k voličům."

Celé vyjádření Bohuslava Svobody pro ParlamentníListy.cz ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp, lp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …