Sebrat FAÚ ministerstvu financí? Polovičaté a jen mocenské řešení

26.05.2011 16:17

Finančně analytický úřad, který spadá pod ministra financí Miroslava Kalouska, by mohl být převeden pod Úřad předsedy vlády. Martin Fendrych v komentáři pro Týden.cz píše, že pokud prosadí Petr Nečas jen tento přesun, půjde jen o polovičaté a mocenské řešení. O nějaké kontrole, minimálně poslanecké, ale mnohem lépe nezávislé, občanské, však řeč není.

Sebrat FAÚ ministerstvu financí? Polovičaté a jen mocenské řešení

Až kauza ProMoPro a vyšetřování podezřelých financí poslance VV Michala Babáka upozornily ODS a Věci veřejné jak obrovskou mocí disponuje finančně analytický útvar, který patří pod ministerstvo financí. Předseda vlády Petr Nečas chystá podle informací Lidových novin změnu, když se chystá FAÚ převést pod svůj úřad.

„Samo sebou, že má být FAÚ vyňato z ministerstva financí. Stejně měla být ÚZSI, česká civilní rozvědná služba, dávno vyňata z ministerstva vnitra. Ale naprosto klíčové je co nejdřív začít FAÚ kontrolovat," přesvědčuje v komentáři pro Týden.cz Martin Fendrych, polistopadový náměstek ministra vnitra.

Nejde o obecný zájem, ale o zájem politických stran

„Nečasovo řešení je polovičaté a pouze mocenské. Kalousek se mu zdá nebezpečný, moc toho ví, má nesmírně cenný zdroj informací, tak mu ho chce prostě vzít a strčit pod vládu. O nějaké kontrole, minimálně poslanecké, ale mnohem lépe nezávislé, občanské, ani slovo," kritizuje Fendrych, že nejde o obecný zájem, ale jen o zájem politických stran, které mají strach pouze samy o sebe.

Zájem o FAÚ přinesla až kauza ProMoPro, v jejímž průběhu popsal útvar podivné finanční toky peněz, které z Úřadu vlády putoval přes tuto firmu na podezřelá konta. „Kalousek tehdy svolal tiskovku a ředitel FAÚ Milan Cícer na ní předvedl ´pavouka´ celé peněžní transakce. Aby to mohl udělat, musel ho ministr financí zbavit mlčenlivosti," připomíná komentátor.

Ředitel BIS by na tiskovce s popisem probíhajícího šetření nevystoupil

Zveřejnění oněch údajů bylo podle něj vysoce nestandardní a nemá u nás obdoby. „Bylo to, jako by ředitel tajné služby BIS vystoupil na tiskovce a tam dopodrobna začal popisovat živé, probíhající vyšetřování agentů kontrarozvědky," srovnává Fendrych kauzu ProMoPro, v níž nejvíce tone Alexandr Vondra, místopředseda ODS a Nečasův blízký spolupracovník.

K věci:
Daňoví podvodníci se zapotí, slibuje ministr Kalousek
Profesorka k nahrávce: Myslí si, že jsou lidé mentálně postižení

Foto: mfcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…