MF: Platí plán v roce 2016 vyrovnat bilanci sektoru vládních institucí

26.05.2011 17:03

Ministerstvo financí odhaduje deficit sektoru vládních institucí pro letošní rok na 154,3 miliardy korun. Pro rok 2016 je plánováno úplně vyrovnat bilanci sektoru vládních institucí úplně, informuje server Euro.cz.

MF: Platí plán v roce 2016 vyrovnat bilanci sektoru vládních institucí

Ministerstvo financí zveřejnilo fiskální výhled České republiky. Deficit sektoru státních institucí v letošním roce odhaduje na 154,3 miliardy korun, což je 4,2 procenta HDP. Ve vládním dluhu jsou zahrnuta dluhová pasíva vládních institucí.

„Fiskální úsilí, tedy změna salda po očištění od cyklických vlivů, jednorázových operací a výdajových úroků, je odhadováno na 1,2 procenta HDP. Jedná se o úsporná opatření především na výdajové straně rozpočtu, která se nám podařilo prosadit již v minulém roce," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

V roce 2014 by se saldo mělo dostat pod dvě procenta HDP

Podle šéfa resortu konsolidační strategie vlády reflektuje doporučení Rady EU důvěryhodným a udržitelným způsobem snížit do roku 2013 deficit vládního sektoru pod 3 procenta HDP a zároveň přistoupit k zásadním reformním krokům v oblasti diverzifikace zabezpečení ve stáří a v oblasti financování zdravotnictví, informuje Euro.cz.

Pro rok 2014 odsouhlasila vláda nový cíl salda na úrovni -1,9 procenta hrubého domácího produktu. „I nadále přitom platí, že v roce 2016 je plánováno vyrovnat bilanci sektoru vládních institucí úplně, k čemuž plánovaný trend směřuje," doplnil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

K věci:

Kalousek: Deficit ve státní kase srovnáme do roku 2016 

Na daních se nevybírá tolik, kolik jsme čekali, přiznal Kalousek 

Vláda dnes bude jednat o výdajích státu do roku 2014

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…