Aféra kolem nehraní Vondráčkové mě pobavila, směje se Tachecí

26.05.2011 18:52

Dosud nebývalý spor se rozhořel mezi rozhlasovou stanicí Radiožurnál veřejnoprávního Českého rozhlasu a zpěvačkou Helenou Vondráčkovou. Ta si postěžovala, že Radiožurnál nehraje od roku 2008 žádné její písničky a obrátila se na Radu pro rozhlasové vysílání. Ředitel Českého rozhlasu pro ParlamentníListy.cz připustil, že skutečnost taková být může. Nicméně dodal, že na jiných stanicích Českého rozhlasu zní písničky této interpretky průměrně hodinu a půl denně.

Aféra kolem nehraní Vondráčkové mě pobavila, směje se Tachecí

Zpěvačka Helena Vondráčková si postěžovala, že Český rozhlas nehraje její písně, obává se také toho, že jde o cenzuru. Vliv na ní přitom má prý zřejmě Barbora Tachecí, bývalá ředitelka Radiožurnálu. Přesto Rada Českého rozhlasu stížnost odmítla.

"Musím říci, že mě celá aféra velmi pobavila. Nikdy jsem nikomu nepřikazovala, co má hrát. Je to práce hudebního dramaturga, který když je dobrý, nenechá si stejně do skladby vysílání mluvit. A já si s sebou do Radiožurnálu dobrého dramaturga přivedla," popřela ParlamentnímListům.cz svůj vliv na hraní či nehraní některých skladeb na rozhlasových vlnách jedné stanice Barbora Tachecí.

Dodala, že dodržovala pouze základní hudební strategie vysílání.

Čtěte také:

"Může mě asi těšit to, že i když v Radiožurnálu již tři roky nepracuji, jsem podezírána z toho, že bych tam měla stále takový vliv. Každopádně doporučovala bych panu Martinu Michalovi (manažer a manžel Heleny Vondráčkové), aby příště, pokud bude chtít něco podobného iniciovat, nekoncipoval svoje stížnosti na něčem, co pouze slyšel, ale raději na tom, co opravdu ví," vzkázala Tachecí.

Martin Michal jako manažer Vondráčkové ji prý nikdy v minulosti se svojí stížností nebo připomínkou nekontaktoval. Ve středu, kdy se Tachecí o aféře dozvěděla, pokusila se prý Michalovi zatelefonovat, nicméně nebyla úspěšná.

Sledujeme veřejnoprávní média:
ČRo a ČT

Písně Vondráčkové nezní už od roku 2008

Martin Michal však trvá na tom, že stížnost je oprávněná. "Musím vás však opravit. To, že se všude objevuje informace o tom, že bych stížnost psal já, není pravda - byla to samotná Helena Vondráčková. Zjistili jsme a dokonce nás na to upozornili i fanoušci z fanclubu, že Radiožurnál prostě písničky Heleny Vondráčkové od roku 2008 nehraje," řekl Michal ParlamentnímListům.cz.

Jeho vyjádření nepopírá přitom ani samotný ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. "Ano, skutečně to je možné, že písně Heleny Vondráčkové na Radiožurnálu, který je zpravodajskou rozhlasovou stanicí a řídí se poptávkou posluchačů, nezní. A to třeba opravdu již několik let. Není to však na ničí příkaz, ani žádnou cenzurou, opakovaně se totiž ukázalo na vzorcích posluchačů této stanice, že prostě písničky Vondráčkové už slyšet nechtějí. Do této kategorie ale patří i jiní interpreti. Na druhou stranu musím říci, že písničky od této zpěvačky zní denně na všech dalších stanicích Českého rozhlasu (ČRo). V průměru se denně hraje hodinu a půl," sdělil ParlamentnímListům.cz ředitel Duhan.

Helenu Vondráčkovou ale hrajeme na jiných stanicích, hájí se ČRo

Potvrdila to i ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová. "Ostatní stanice písně interpretky hrají. Ustanovení o využívání archivních fondů se totiž vztahuje na rozhlas jako celek. Například v dubnu všechny stanice ČRo v souhrnu zařadily písně zpěvačky v 817 případech, což představuje 27 písní denně," řekla Hikelová.

Loňský průzkum agentury Median pro Český rozhlas navíc prý ukázal, že posluchači pokládají písně Heleny Vondráčkové za ohrané. Proto se stanice rozhodla pokračovat v rozhodnutí její písně nehrát.

Martin Michal: Jde o antipatie, princip i peníze

Martin Michal i Helena Vondráčková však trvají na svém. Podle Michala jde i o přetrvávající osobní antipatie Tachecí k Vondráčkové. Nenávist podle něj pak nadále trvá jak v rozhlase, tak připustil i možné obdobné snahy Tachecí v TV Prima, kde nyní působí.

"Jde nám v první řadě o princip a samozřejmě nás to také ekonomicky poškozuje," říká Michal.

Čtěte také:
Snad v zemi není jistá sorta nedotknutelných, doufá Bobošíková 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…