Gajdůšková: Pokud standardy projdou, obrátím se na Ústavní soud

26.05.2011 18:46

Místopředsedkyně Senátu a viceprezidentka Svazu pacientů Alena Gajůšková (ČSSD) ve 20 minutách Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu kritizovala vládní snahu definovat zdravotnické standardy a nadstandardy. ''Kdyby koalice standardy schválila, obrátím se na Ústavní soud,'' pohrozila Gajdůšková vládě.

Gajdůšková: Pokud standardy projdou, obrátím se na Ústavní soud

Senátorka označila iniciativu koalice za asociální a zcela vybočující z norem vyspělých států. Vymezování prostoru pro chudé a bohaté podle Gajdůšové odporuje české Ústavě, která občanům slibuje rovný přístup ke zdravotnické péči.

''V bolesti bychom si měli být všichni rovni,'' uvedla v ČRo senátorka. Na úkony, které se přímo týkají zdraví, by tedy měl mít právo každý pacient. Možnost připlatit by lidé měli dostat pouze pokud si přejí vyšší komfort - třeba jednolůžkový pokoj nebo hezčí brýle. Lepšího chirurga si movitý pacient případně může zaplatit na soukromé klinice.

Psali jsme:
Rath se zlobí na Hegera. Ždímačko na peníze. Stejný jako Kalousek

Projednávaný systém vyhrazení základní a nadstandardní péče je podle Gajdůškové zcela v protikladu s postupy v okolních zemích. Zatímco například v Německu jsou na zvláštním seznamu jasně napsány zvláštní úkony, které nespadají pod systém pojišťoven, čeští politici se snaží definovat pravý opak, tedy věci, které pacient získá zadarmo. Horko těžko vymezené standardy nehrazené péče navíc nemohou platit příliš dlouho, protože zdravotnictví se vyvíjí a za deset let může základní péče stát úplně jinde.

Poslanci by měli vydělávat trojnásobek mzdy státních zaměstnanců

Gajdůšková se vyjadřovala také k návrhu poslaneckého superplatu ve výši 230 tisíc korun. Ten senátorka označila za nesmyslný a špatně načasovaný, neboť by poslanci měli řešit vlastní mzdy až po odeznění ekonomické krize. Plat poslanců by podle Gajdůškové měl být přibližně třikrát vyšší než mzdy státních úředníků.

Více:
Čtvrt milionu, plat poslance. Ptali jsme se autora návrhu z ODS

"Přece jen mají poslanci odpovědnost za spoustu věcí, které se v této zemi dějí,'' řekla Radiožurnálu Gajdůšková.

Čtěte také:

Gajdůšková (ČSSD): Zdravotní standardy stvoří nadlidi 

Komunisté věří, že ÚS by standardy zdravotní péče zrušil  

Nadstandardy štěpí koalici. Nikdo neví, jak to bude 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…