Kalousek trvá na jednotném DPH. Knihkupcům navzdory

26.05.2011 20:16

Ministr financí Miroslav Kalousek nevyslyšel argumenty knihkupců a nakladatelů a dál počítá s navýšením DPH pro knihy. Zklamaní knihkupci plánují na červen protest.

Kalousek trvá na jednotném DPH. Knihkupcům navzdory

"Bude to znamenat výraznou redukci knižní produkce, rozpad distribuční sítě a ztrátu asi dvou tisíc pracovních míst," vysvětloval nevýhody zdražení knih předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Vladimír Pistorius.

Ministr Kalousek nezměnil názor ani po zveřejnění Výzvy pro obranu knih, kterou podepsalo 155 tisíc lidí, nepomohla ani ani nedávná knižní barikáda na Karlově mostě.

Podle Pistoriuse měl Kalousek pro jejich argumenty pochopení, přesto se však rozhodl knižní produkci obětovat na oltář shody v koalici a jednotné sazby daně z přidané hodnoty.

Dále čtěte:
Tomský (Svobodní): Zklamání české pravice z „pravicové vlády"...

Knihkupci plánují demonstraci i slyšení v parlamentu

Na nejbližší měsíce to byla zřejmě poslední schůzka ministra financí z knihkupci. Ti chtějí dál bojovat prostřednictvím sbírání podpisů na obranu knih. Diskusi by také chtěli přenést na půdu parlamentu, kde doufají v podporu některých poslanců a senátorů.

Sledujeme téma DPH

Na červen pak svaz nakladatelů plánuje demonstraci. Knihkupci a nakladatelé počítají s velkou podporou veřejnosti. "Mám dojem, že s reformou, jak je koncipována, nesouhlasí velká část lidí, takže si myslím, že ta podpora je rozhodně nabíledni," uvedl šéf nakladatelství Argo Milan Gelnar pro iDnes.cz.

Poslanec Petr Gazdík, zatím osamocený příznivce iniciativy knihkupců a nakladatelů soudí, že by se zvýšená DPH dala kompenzovat jinými způsoby - třeba podporou veřejných knihoven. Tuto variantu však Pistorius odmítá s tím, že by to vedlo k totálnímu rozkladu systému knihkupectví.

Čtěte také:
Kalousek se dnes sejde s vydavateli a nakladateli 
Kalousek: Prostředky z vyššího DPH půjdou striktně na důchodovou reformu
Vláda odklepla vyšší DPH. Rath: Jste zvrhlíci, lidi budou chudáci 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…