Šéf protikorupční policie: Vyšetřování Bártových obálek jsem nebrzdil

27.05.2011 8:46

Bývalí náměstci ředitele protikorupční policie Zdeněk Tomica a Tomáš Král podali na inspekci žádost o prošetření, proč ředitel ÚOKFK Tomáš Martinec nechal šetřit případ údajné korupční kauzy Víta Bárty a jeho předávání obálek spolustraníkům odborem daní, nikoli korupce. Ten v rozhovoru pro deník Právo pochybení či záměr odmítl.

Šéf protikorupční policie: Vyšetřování Bártových obálek jsem nebrzdil

Vyšetřování údajné korupční kauzy, v níž neoficiální šéf Věcí veřejných Vít Bárta předával některým poslancům své strany v obálkách peníze, se podle bývalých náměstků Zdeňka Tomicy a Tomáše Krále zdrželo, protože ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec případ nejprve přidělil odboru daní, a nikoli korupce.

„Kategoricky můžu odmítnout to, že bych záměrným způsobem zpomalil nebo brzdil vyšetřování této kauzy, to důrazně vylučuji," uvádí Martinec v rozhovoru pro deník Právo. Jeho rozhodnutí prý vycházelo z prvních veřejných vyjádření poslance VV Jaroslava Škárky a přispěla k tomu i skutečnost, že už se na tomto odboru některá trestní oznámení z dřívější doby v souvislosti s VV řešila.

Náměstci neskončili kvůli šetření korupce poslanců VV

Šéfovi protikorupční policie vadí, že se řeší, jaký odbor to dělal, když policejní orgán, který věc šetří, je celý útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. „Je naprosto běžné, že se věc zpracovává na nějakém odboru a v průběhu šetření dojde třeba ke změně právní kvalifikace a případ se postoupí na jiný specializovaný odbor," hájí Martinec svůj postup.

Oba náměstci ve svých funkcích už skončili, ale ředitel ÚOKFK odmítá, že by to bylo kvůli tomu, že upozornili na jeho špatný postup. „Nastoupil jsem do funkce 22. března a už tehdy jsem avizoval, že ani jeden z dosavadních náměstků na své pozici nezůstane. Bylo to tedy dřív, než celá kauza vůbec začala," odmítá Martinec spekulace médií.

Nešlo o stranické dosazení, do funkce si ho vybral Lessy

Popírá rovněž to, že by se stýkal s náměstkem ministra vnitra Michalem Morozem a nepsaným šéfem VV Bártou, který je v této kauze podezřelý, z čehož ho podezírali politici opoziční ČSSD. „Pro mě otázka kontaktů s politickou scénou, s ministry a podobně, končí u vedení policejního prezidia," přesvědčuje ředitel protikorupční policie.

Se stoprocentní jistotou také tvrdí, že nebyl do funkce dosazen žádnou politickou stranou, tedy ani Věcmi veřejnými. „Vybral si mě policejní prezident Petr Lessy, protože zná moji profesní historii ve finanční a poté protikorupční policii. Navíc jsme v pozicích náměstků krajských policejních správ spolu probírali koncepci policie, korupce a finanční kriminality. Z toho důvodu se asi ke mně přiklonil," domnívá se Martinec.

K věci:

Kočí odhalila víc. Řekla, jak to bylo s obálkou od Bárty 

Kolikrát ses sešel s Bártou, chce od Martince odpověď ČSSD 

Uplácel-li Škárku Bárta, VV z vlády zmizí, slibuje ODS 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…