Tunel jménem falešné recepty. Ze zdravotnictví odsávají miliardy

27.05.2011 10:40

Do lékáren se ročně dostane až 450 tisíc falešných receptů, tvrdí Grémium majitelů lékáren. Zdravotní pojišťovny tyto statistiky vnímají jako nadsazené. Problém přitom mohl být vyřešen už v roce 2008. Proč dosud utíkají nemalé peníze?

Tunel jménem falešné recepty. Ze zdravotnictví odsávají miliardy

Podle statistik Grémia majitelů lékáren projdou rukama lékárníků tisíce falešných receptů. Některé z nich rozpoznají a nahlásí policii, na jiné léky vydají a problém zjistí až při zpětné kontrole. Narazí na špatné rodné číslo nebo neexistujícího lékaře. Medikamenty následně slouží např. k výrobě drog. Informaci uveřejnil server Týden.cz.

Existuje však způsob, jak podvodníkům v získávání léků zabránit a to zavedením elektronických receptů. „Lékař vytvoří recept v počítači a pošle data do centrálního úložiště elektronických receptů. Pacient dostane jen čárový kód či heslo, se kterým půjde do lékárny. Tam už na něj bude lék čekat," popisuje náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Není to tak horké

Představitelé pojišťoven ovšem tvrdí, že neodhalených falešných receptů je mnohem méně. Podstatná část z nich se prý podaří odhalit. Grémium si jistě číslo nevymyslelo a vychází z vlastních statistik. Většina padělků ale podle nás do systému nepronikne," pochybuje Ladislav Friedrich ze Svazu zdravotních pojišťoven.

K celé věci je třeba dodat, že elektronické recepty měly být vydávány už roku 2008. Jejich přípravu dostal na starosti Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ten sice vytvořil jejich centrální úložiště, ale dál v projektu nepokročil. Zatím slouží pro pilotní testování. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) slibuje, že projekt uvede do provozu už na podzim.

Související:

Heger: Změny v lékové politice přinesou úspory pacientům i systému

Rath (ČSSD): Platba za léky do 50 Kč z kapes občanů nikomu neprospěje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …