Poslední rozloučení s Eduardem Janotou. Přišly stovky lidí

27.05.2011 13:52

V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se koná poslední rozloučení s Eduardem Janotou, ministrem financí v úřednické vládě Jana Fišera. Srdečný a pracovitý muž se o státní kasu staral dlouhá léta. Loučí se s ním stovky lidí.

Poslední rozloučení s Eduardem Janotou. Přišly stovky lidí

Ve věku devětapadesáti let zemřel před týdnem Eduard Janota, bývalý ministr financí v úřednické vládě Jana Fischera. Příčinou nečekaného úmrtí byla zástava srdce, která Janotu postihla při hraní tenisu. Dnes se s Eduardem Janotou rozloučili stovky lidí v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

OBRAZEM Poslední rozloučení s Eduardem Janotou

Obřad vede pražský arcibiskup Dominik Duka.

Dominik Duka, který celý obřad vede označil Janotu za velmi srdečného a přátelského člověka. O tom, že se pozitivně zapsal do srdcí mnoha lidí svědčí i stovky návštěvníků v katedrále, kteří se s Janotou přišli rozloučit. Je mezi nimi premiér Petr Nečas (ODS), ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) nebo bývalý premiér Jan Fischer.

„Pan Janota pro mne představuje správný typ státního úředníka, naprosto odpovědného, pracovitého, zcela spolehlivého. Právě v posledním roce při svém pražském působení jsem mohl Eduarda Janotu blíže poznat. Jeho profesionální kvality jsou nezpochybnitelné, ale navíc jsem s radostí zjišťoval, že je i nesmírně srdečným a dobrým člověkem, který dovede mluvit se širokou škálou lidí - od dělníků po ministry, který nehledá politickou kariéru a dokáže přes výborné výsledky své práce ustoupit skromně do pozadí," uvedl Duka.

Zpráva o tragickém úmrtí zasáhla i úředníky ministerstva financí, kteří Janotu znali nejen z profesního hlediska dlouhá léta.

„S obrovskou bolestí jsme všichni na Ministerstvu financí přijali zprávu o úmrtí Eduarda Janoty. Pokládám to za obrovskou ztrátu nejen pro odbornou ekonomickou scénu, ale pro celou Českou republiku. Odešel vynikající odborník, skvělý kamarád, vlastenec a statečný chlap. Jeho jméno bude navždy figurovat na desce cti moderní demokratické historie České republiky. Rád bych vyjádřil svou hlubokou soustrast jeho nejbližším," prohlásil před časem současný ministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek.

K věci:

Zemřel Pan rozpočet. Exministru financí Janotovi dotlouklo srdce

Králové Hyde parku 2010 jsou Jágr, Gott a Janota 

Foto: vlada.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…