Politicky korektní Klaus se přel o nacionalismus

27.05.2011 15:45

Čtvrteční seminář Centra pro ekonomiku a politiku věnovaný osmdesátému výročí od smrti velkého českého básníka a národně-demokratického pravicového politika Viktora Dyka byl i příležitostí pro minidebatu o nacionalismu.

Politicky korektní Klaus se přel o nacionalismus

Mluvit o Dykovi a nezmínit slovo nacionalismus totiž jaksi nešlo. Podle prezidenta Václava Klause, který seminář moderoval, má už dnes ale toto slovo jiný význam a takto neutrálně by se používat nemělo.

Slovo je obsazené

"Já jsem nesvůj z toho, jak neutrálně se zde používá slovo nacionalismus a nacionalistický. Já bych s tím zásadně nesouhlasil, je to strašný omyl. To slovo už bylo dávno naplněno a neexistujeuž možnos jeho náplň nějakým naším chtěním redefinovat. Není žádná volnost, aby se s tím slovem nakládalo jinak. To slovo je dávno obsazené jasným způsobem a boj zbavit se okupace tohoto slova je marný," posteskl si prezident v reakci na vystoupení řečníků jako by vzdal svůj boj s politickou korektností.

více: Dělá problém Klausovi i Topolánkovi. Politická korektnost

Jiří Brabec z Masarykova ústav Akademie věd ČR se pokoušel s prezidentem polemizovat. „Otázky nacionalismu či fašismu jsou otázky interpretační, nejsou to otázky normativní," řekl.

Politicky korektní Klaus

Podle prezidenta ale jeho výtka směřovala jiným směrem. „Já pouze polemizuji s tím, že se v tomto případě jedná o slovo neutrálně kdykoli a jakkoli interpetovatelné, s tím já polemizuji - protože mám pocit, že to slovo je dávno obsazené a žádná volnost interpretace zde neexistuje. To je jediný problém," vysvětlil prezident.

O tomto pojmu diskutoval prezident již na semináři o dalším velkém nacionalistovi a Dykovu stranickém kolegovi, Karlu Kramářovi, kde například také politolog Stanislav Balík říkal, že pojem nacionalismus nemá negativní význam. Podobnou interpretaci mají i historici Miroslav Hroch, Miloš Řezník či František Kutnar.

více: Thatcherovou zděsila ruská výzdoba Kramářovy vily. Klaus vysvětloval

Politický básník a romantik Dyk

Hlava státu si nicméně pochvalovala, jak kvalitní panelisty se podařilo pro přednášku získat. Seminář byl podle něj řečnicky "nad průměrem", o což se zasloužili čtyři univerzitní akademici. Došlo i na čtení poezie, kdy přednášející hojně citovali z Dykových básní. Sám Klaus ve svém novoročním projevu narážel v souvislosti s výhrůžkou lékařů, že odejdou, na Dykovu báseň Země mluví. 

Robert Kvaček, profesor Filozofické fakulty UK, připomněl historický rámec Dykova působení. Josef Tomeš z Masarykova ústavu Akademie věd ČR se věnoval Dykovi především coby politickému básníkovi, Jiří Brabec z Masarykova ústav Akademie věd ČR pak představil širší záběr umělcova působení a košatost jeho díla. Jaroslav Med z Katolické teologické fakulty UK se věnoval básníkovým romantickým představám, kterými vysvětloval jeho zklamání a vystřízlivění z tehdejší politiky.

Připomínání českých velikánů se v médiích nenosí

Přednášející zase oceňovali příležitost otevřeně hovořit o Dykovi v době, kdy se připomínání českých velikánů v médiích jaksi nenosí a kdy duchovní otázky ve společnosti vymizely, protože je prý vytlačila politika.

To není pravda, politika nevyplnila duchovní prostor, takové ambice politici nemají, oponoval prezident. To spíše média dnes určují, o čem a jak se bude mluvit, řekl. Je to podle něj ale do jisté míry i chyba samotné akademické obce, jejíž hlas v tématech, která samovolně nastolují média, není slyšet.

Váš hlas není slyšet

"Nezlobte se na mne, ale já ten váš hlas v tom veřejném prostoru fakt neslyším," řekl prezident a připomněl, že když dvakrát ročně jmenuje nové profesory, klade jim na srdce, aby si uvědomili zodpovědnost, která s tímto titulem souvisí. Že s titulem získávají jistý veřejný statut, který by neměli uplatňovat jen vůči svým studentům ale i ve veřejné diskuzi, kde by měli využít své autority a trivializovanou veřejnou debatu by se měli pokoušet povyšovat na vyšší úroveň.

Není to tedy nějaký útlak vědců, ale často i jejich vlastní pasivita, která vede k tomu, že jejich názory nejsou ve společnosti tolik slyšet, řekl prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…