Noví zkušební komisaři doženou zpoždění zkoušek v pondělí

27.05.2011 12:39

Většina žadatelů o řidičské průkazy, kterým pražský magistrát minulý týden kvůli korupční aféře odložil zkoušku, se už dostala před zkušební komisi. ČTK to v pátek řekla mluvčí úřadu Tereza Krásenská. Situace se prý stabilizovala, v pondělí se vrátí opět do normálu.

Noví zkušební komisaři doženou zpoždění zkoušek v pondělí

Kriminalisté na začátku minulého týdne zadrželi na magistrátu 14 komisařů. Viní je z korupce. Zkoušet studenty autoškol tak mohla jen pětice zbylých úředníků, kteří stihli vyzkoušet jen necelou čtvrtinu zájemců o řidičský průkaz. Po několika dnech úřad přijal další čtyři úředníky.

Komisaři pracují přesčasy

Komisaři pracují i o sobotách a každý všední den přesčas. Místo běžných 8,5 hodin tráví zkoušením studentů 12 hodin. "Denně vyzkouší 100 až 150 studentů," řekla Krásenská. Ve středu se před komisi dostalo 141 lidí. Průměr je podle mluvčí za běžné situace stovka žadatelů. Větší počet se ke zkouškám hlásí jen kolem letních prázdnin a před vánočními svátky.

Zadržení komisaři čelí obvinění z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozí až osmileté tresty vězení. Z podplácení policisté viní i šest provozovatelů autoškol. Kvůli kauze rezignoval vedoucí oddělení zkušebních komisařů Václav Volf. Řízením oddělení byl pověřen Miroslav Hána z odboru dopravně-správních agend. Trestně stíhaní komisaři dostali výpověď dohodou, všichni ji akceptovali. Na zbylá místa komisařů vypsal magistrát výběrová řízení.

Zpoždění studenty nijak neohrozí

Majitelé autoškol se původně obávali, že studenti nedostanou termíny zkoušek včas. Podle zákona totiž musí před komisi přestoupit do měsíce od ukončení výcviku v autoškole. Pokud magistrát v zákonné lhůtě nestanoví termín zkoušky, studentovi žádné sankce ani propadnutí zaplaceného kurzu nehrozí, tvrdí Ondřej Horázný z asociace autoškol. Nespokojení klienti autoškol by sice mohli podat na úřad stížnost. Magistrát ale podle Krásenské za porušení zákona žádný postih nečeká.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…