Poslanci odmítli jednat o zdravotní reformě. Báli se podvržených dokumentů

27.05.2011 14:34

Sněmovní výbor pro zdravotnictví měl v pátek s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerm jednat o návrzích, kterými se zabývala koalice na schůzi K9. Poslanci ale odmítli jednat, protože dostali dokumenty bez hlavičky a podpisu. Údajně to mohl být podvrh.

Poslanci odmítli jednat o zdravotní reformě. Báli se podvržených dokumentů

Poslanci postrádali údaje o tom, kdo text předkládá. Prý mohlo dojít k podvrhu, protože text mění malou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která už je ve Sněmovně. Píše o tom server Novinky.cz.

Návrhy neměly štábní kulturu

„Materiál nemá žádnou štábní kulturu, nevíme, kdo ho podává, ani řádkování není jednotné, jeden řádek je širší," vadilo poslanci Davidu Rathovi (ČSSD). Zeptal se, zda mají poslanci vypracovat paragrafované znění.

„Nevím, kdo z poslanců ho přinesl a rozdal, mohu si myslet, že to byl i pan poslanec Rath a že třeba text překopíroval i s větší mezerou, která v našem původním textu nebyla," reagoval ministr Heger. Přesto slíbil, že text přinese další středu v paragrafovaném znění.

Podle serveru Novinky.cz ubezpečil předseda zdravotního výboru Boris Šťastný ministra Hegera, že si poslanci text alespoň nastudují.

Novelu zatím odsouhlasila Sněmovna a vláda. Zvyšuje například poplatek za den v nemocnici z 60 na 100 korun a ruší paragraf, který zakazuje připlácení za lepší péči. Ministr ji chce doplnit komplexním pozměňovacím návrhem o body, které ve středu schválila K9.

K9 se dohodla na 15 bodech

Ve středu se koaliční stran dohodly na 17 bodech z 15. Je v nich obsažena povinnost pro zdravotní pojišťovnu zajistit dostupnost péče. Pokud například pacient nedokáže sehnat zubaře, nebo dlouho čeká na operaci, musí mu to pojišťovna zařídit.

Pojišťovny budou mít také povinnost posílat pojištěnci každý rok účet, kolik za něj zaplatily. V současnosti to dělají jen na požádání.

Další shoda byla na změně poplatku za položku na platbu za celý recept a také na vyřazení léků do 50 korun z úhrad pojišťoven.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…