Čtvrt milionu měsíčně pro poslance? Pro autora návrhu úspora

27.05.2011 19:54

Předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek plánuje vytvořit poslanecký superplat, ve kterém by byly zahrnuty veškeré náhrady. Poslanci by brali až 230 tisíc korun plus příplatky za funkce. Suchánek si na svém návrhu trvá a označuje ho za úsporný.

Čtvrt milionu měsíčně pro poslance? Pro autora návrhu úspora

V době, kdy se státním zaměstnancům snižují platy a vláda se snaží šetřit, kde se dá, začal Pavel Suchánek projednávat superplat pro poslance. Ten může být až 230 tisíc korun. Předseda rozpočtového výboru se brání tím, že nejde o zvýšení platu, že chce pouze změnit princip odměňování.

Do superplatu by byly zahrnuty náhrady na bydlení, cestovné, pronájem kanceláře v místě bydliště, telefon a internet, oblékání a stravování, odborné a administrativní práce i kancelářské potřeby.

Nakonec by se tím ušetřilo

„Zjednodušila by se tím administrativa a i pro poslancům by to usnadnilo práci. Navíc Poslanecká sněmovna teď na každého poslance vydá až 290 tisíc korun, když mu platí výdaje navíc. Výsledně by se tedy ušetřilo," obhajuje svůj plán Suchánek. Přesto část sociálního a zdravotního pojištění bude za poslance stále platit stát.

Poslanci by měli mít stejný plat a nebude se rozlišovat, jestli je z Prahy nebo Moravy. „Výdaje na pronájem kanceláře a cestovné se vzájemně vykompenzují,"vysvětluje Suchánek.

Nedělám věci, abych se někomu zalíbil

„Myslíte si, že je vůle lidu, abyste celý rok řešil poslanecký plat", ptal se moderátor Suchánka a narážel na to, že předseda rozpočtového plánu má v plánu plat vyřešit do konce roku. „Řeším spoustu jiných věcí a na tohle mám další odborníky. Navíc nedělám věci, abych se někomu zalíbil," brání se Suchánek.

Čtěte více:

Poslanci by mohli dostávat jeden superplat. A v něm všechno 

Čtvrt milionu, plat poslance. Ptali jsme se autora návrhu z ODS 

reklama

autor:

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …