Schwarzenberg se setká s Clintonovou. Budou jednat o ochraně investic

29.05.2011 16:01

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg bude na čtvrteční schůzce se šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou ve Washingtonu mimo jiné jednat o česko-americké smlouvě na ochranu investic. Česká strana má pocit, že je pro ni smlouva nevýhodná a že ji stála hodně peněz na prohraných arbitrážích. Naděje na její změnu ale není příliš velká. Podle informací ČTK je nyní přesto naděje na jistou vstřícnost z americké strany.

Schwarzenberg se setká s Clintonovou. Budou jednat o ochraně investic

Otázka ovšem je, jakou by měla podobu. Američané o změně smlouvy nechtějí slyšet. Podle nich jde o standardní dohodu, již mají i s jinými zeměmi. Smlouva z roku 1991 navíc už jednou prošla americkým Senátem, a je tak málo myslitelné, že by se jí američtí zákonodárci zabývali znovu. Američanům by se na druhou stranu ale nelíbilo ani to, kdyby Česko smlouvu vypovědělo, jak hrozí české ministerstvo financí. Dosud totiž žádná země nic takového neudělala.

Smlouva vede k arbitrážím s českým státem

Podle serveru Česká pozice, který letos o touze ministerstva financí zbavit se nevýhodné smlouvy opakovaně informoval, umožňuje smlouva "spekulativní a nepřímé investice, které se provádějí s jediným cílem - vyzkoušet několik arbitrážních řízení a připravit český stát o miliardy za fiktivní transakce".

"Od doby dojednání smlouvy se mnoho změnilo. „Měli jsme slabou ekonomiku odkázanou na zahraniční investice. To neodpovídá dnešní situaci," řekl letos například Schwarzenberg. O svém názoru bude kromě Clintonové moci ve Washingtonu přesvědčovat i šéfa americké obchodní komory Thomase Donohua, s nímž se sejde pátek. Komora dosud úvahy o změně smlouvy odmítala.

Výpovědní lhůta trvá deset let

Jaké dopady by mělo jednostranné vypovězení smlouvy v případě, že Američané budou nadále neústupní, není příliš jasné. Teoreticky by podnikatelé ze Spojených států mohli na Českou politiku nahlížet jako na místo, kde jejich investice nejsou v bezpečí. Podle některých názorů by ale jejich investice byly v bezpečí už proto, že Česko je členem EU. Smlouva navíc bude platit ještě deset let po případném vypovězení. Právě tak je totiž dlouhá výpovědní lhůta.

Česko již přitom v arbitrážích přišlo o miliardy korun. Nejvíce, deset miliard korun, muselo uhradit americké společnosti CME za znehodnocení její investice do televize Nova. Arbitráže navíc stát stojí stovky milionů korun na právním poradenství.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…