Úřady loni mnohem více kontrolovaly dodržování cen

29.05.2011 17:37

Úřady, kraje i obce loni více než předtím kontrolovaly dodržování cen a cenových předpisů. Proti roku 2009 však uložily jen poloviční objem pokut, 34 milionů korun. Z nich nakonec postižení zaplatili jen 9,4 milionu korun. Kontrolovaly se například ceny mléka do škol, vodného a stočného nebo regulované nájemné. Na kontroly vyráželi nejen finanční úředníci, ale i celníci, zaměstnanci Energetického regulačního úřadu nebo Státní energetické inspekce. Informuje o tom zpráva o cenové kontrole za loňský rok, kterou vláda předložila sněmovně.

Úřady loni mnohem více kontrolovaly dodržování cen

Nejúspěšněji si vedli finanční úředníci, vyrazili na 368 kontrol a uložili pokuty za celkem 18,2 milionu korun, z nich pravomocných nakonec zůstaly pokuty za 6,2 milionu. Cenoví provinilci nakonec zaplatili 5,5 milionu korun.

Obohacovaly se vodárny a osobní dopravci

Například za předražování vodného a stočného loni padlo 31 pokut za celkem 6,5 milionu korun. Vodárny si zahrnovaly do ceny i neoprávněné náklady nebo nepřiměřený zisk. Na kontrolu cen na pravidelných vnitrostátních autobusových linkách vyrazili úředníci do šesti firem a u všech našli pochybení. Uložili za ně dohromady pokuty za 87.000 korun.

Naproti tomu při kontrole cen mléka do škol žádné porušení cen kontroloři nezjistili. Nezjistili ani, že by takto dotované mléko sloužilo někomu jinému než školákům. Kontroly i pokut se ale dočkala i dvě krematoria, dohromady musela zaplatit 83.501 korun. Téměř dvojnásobek však museli zaplatit někteří provozovatelé hřbitovů za předražování hřbitovních služeb.

Ministerstvo zdravotnictví žádné kontroly nepodniklo

Úředníci z ministerstva zdravotnictví naproti tomu na žádnou kontrolu nevyrazili. "Pokud jde o cenovou kontrolu zdravotních výkonů, ministerstvo zdravotnictví nemá personální ani metodické předpoklady k výkonu této agendy," uvádí zpráva. Cenová kontrola ve zdravotnictví se navíc kvůli změně od listopadu 2009 přesunula do resortu ministerstva financí. Přitom ještě předtím, od roku 2008 zákon tuto práci přesunul právě na ministerstvo zdravotnictví a Státní úřad pro kontrolu léčiv.

"Pokud by ty kontroly měly takto probíhat, znamenalo by to vznik nového úseku na ministerstvu, což nepovažujeme za účelné. Obdobné kapacity a odborníky má již ministerstvo financí," řekl ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…