Dobešovi utíkají lidé. Česku hrozí mezinárodní ostuda

30.05.2011 7:54

Proti šéfu školství Josefu Dobešovi (VV) vzniká v okolí resortu tichá opozice. Jeho spolupracovníkům se nelíbí, že neplní své závazky a nezabraňuje diskriminaci znevýhodněných dětí.

Dobešovi utíkají lidé. Česku hrozí mezinárodní ostuda

I přesto, že je ministr školství Josef Dobeš (VV) pranýřován kvůli ignoranci diskriminace romských žáků, handicapovaných nebo i jinak postižených dětí, se současným stavem nic nedělá.

Česku tak kvůli jeho otálení hrozí žaloby, sankce, ale i mezinárodní ostuda. Tvrdí to alespoň odborníci nebo lidé z neziskových organizací. Ti z jeho okolí raději mizí.

Rétorika. Ne reforma

"Pod vedením ministerstva školství se inkluzivní vzdělávání stalo pouhou rétorikou, nejde o reformu," komentuje stav pro Lidové noviny Tomáš Habart z Člověka v tísni.

Dění kolem ministra Dobeše sledujeme ZDE

Právě on, stejně jako dalších 47 lidí, se rozhodl z pracovní platformy při ministerstvu odejít. Tvrdí totiž, že kvůli personálním i jiným změnám, za nimiž stojí šéf resortu, je tato skupina paralyzována.

Od ministra se distancují ale třeba také zástupci Amnesty International, nebo akademici. "Vystupujeme proto, že setrváním bychom legitimizovali neochotu resortu něco řešit," uvedla pro deník Dana Moore z Univerzity Karlovy.

Na školství si posvítila i EU

Podle tři roky starého rozsudku Evropského soudu přitom musí Česko nerovné podmínky ve školství odstranit. Soud totiž dal za pravdu skupině Romů, která si stěžovala na to, že byla neoprávněně poslána do zvláštní školy.

Právě kvůli plánovaným změnám tak resort vytvořil Národní akční plán inkluzivního vzdělávání (NAPIV). Ten už loni schválila vláda.

K věci:

John rýpal do Dobeše: Já bych Machálkové odměny nedal 

Zrušíme, sloučíme, vyhodíme. Ministr Dobeš děsí úředníky 

Šéfka Kabinetu Dobeše: Zveřejnění mého příjmu může být pomsta 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…