Tento Véčkař se s tím nemazlí. Více o novém objevu Radka Johna

30.05.2011 9:22

V nově zvoleném vedení Věcí veřejných se objevil Tomáš Jarolím, jehož si před časem vyhlédl předseda Radek John, když společně pracovali na některých korupčních kauzách. Sám sebe považuje čerstvý místopředseda za ranaře, který nesnáší nespravedlnost. Deník Blesk ho připomíná jako baskytaristu z kapely s Kamilem Střihavkou a i jako pravoslavného kněze.

Tento Véčkař se s tím nemazlí. Více o novém objevu Radka Johna

Za muže mnoha tváří lze označit nového místopředsedu Věcí veřejných Tomáše Jarolíma. Do svého týmu si ho vybral staronový šéf strany Radek John poté, co jim to v minulosti klapalo při spolupráci na některých korupčních kauzách. Pro mnohé delegáty do té doby neznámý politik ohromil, když ve svém projevu o anonymních akciích požadoval, aby byly zestátněny ty, k nimž se nikdo nebude hlásit.

V politice obdivuje dalšího z místopředsedů VV Milana Šťovíčka, jehož považuje za neskutečně kladnou a výraznou osobnost, něco jako klidnou sílu. „Já jsem spíš ranař, který se nebojí proti někomu nebo něčemu jít, když vidí nespravedlnost. Nesnáším nespravedlnost a utlačování. A chtěl bych se dožít doby, kdy politiku nebudou dělat ranaři, ale Šťovíčkové," zmiňuje Jarolím pro ParlamentníListy.cz poslance a starostu Litvínova, svého stranického kolegu Milana Štovíčka.

Na muziku se líp balily holky než na politiku

Deník Blesk novou stranickou hvězdu VV představuje jako baskytaristu, který kdysi hrál po boku Kamila Střihavky v metalové kapele Mororband. „Hudba i politika mají něco společného. Obojí je to o egu, a to já mám velké. Akorát na muziku se líp balily holky. Nikdy jsem nepil, nekouřil, nebyl jsem klasickej muzikant. Ale ty fanynky byly prostě výborný," usmívá se Jarolím při vzpomínkách.

Rozhovor Tomáše Jarolíma pro ParlamentníListy.cz ZDE

Do škatulky vlasatého divocha ho však rozhodně nezařadí ten, kdo ho v minulosti poznal jako kněze. Nový místopředseda Věcí veřejných je totiž vysvěcený duchovní. „Mám nejnižší svěcení, jsem pravoslavnej, kdysi jsem i sloužil jako kněz," prozrazuje Jarolím. Dodává ale, že má blízko i k východní filosofii i náboženství, běžně medituje a rok už pravidelně cvičí jógu.

Bravurně zvládá i střídavou péči o devítiletou dceru

Je rozvedený, ale láskyplně se stará o svou devítiletou dceru Amálku, kterou má ve střídavé péči. „Čtrnáct dní já, čtrnáct dní exmanželka. Musel jsem se kvůli ní i naučit vařit. Sám jsem spíš na zdravou stravu, ale zvládnu s přehledem i svíčkovou," chlubí se čerstvý místopředseda VV, že se umí otáčet i v kuchyni u plotny.

Na cestě do vyšších pater politiky mu pomohlo, že pracoval společně s Radkem Johnem na některých kauzách a měl být i součástí jeho protikorupčního týmu v úřadu vicepremiéra pro boj s korupcí. „Ale nevyšlo to, protože premiér chtěl Radkovi Johnovi nadiktovat svoje lidi, takže z toho sešlo. Pan John si mě pak vybral do předsednictva," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Jarolím.

Do strany nešel z vypočítavosti, ale když jí bylo nejhůř

Za Věci veřejné původně kandidoval do teplického zastupitelstva jako nezávislý a členem se stal teprve v dobách, kdy nejmenší vládní stranou zmítal skandál za skandálem. „Vstupovat do strany, když se jí daří, to umí každý. Já ty kauzy samozřejmě sleduji. Řeči se vedou a voda teče. Ale v momentě, kdy se ukáže jedna jediná koruna, kterou někdo z VV včetně Víta Bárty ukradl, tak já budu první, kdo proti tomu bude něco dělat," dušuje se nový místopředseda.

Neláme si hlavu s tím, že jeho strana se v průzkumech volebních preferencí ocitá pod prahem volitelnosti. „Když se bude něco dělat, tak bude reálný výsledek. A když nebude, pak to musíme zkusit jinak. Jsem osobně proti kalkulům a dlouhodobým plánům. To už zde bylo, některé strany se chovaly podle toho, jak reaguje veřejné mínění. Politik by měl mít pevný postoj a nebýt ve vleku PR ani politologa," domnívá se Jarolím.

K věci:

Varování Nečasovi. Nátlakový potenciál exministrů Bárty a Johna vzroste 

Poslanec Štětina prozradil tajný plán: VV měly být zničeny do konce roku 

Jdou si po krku každý týden. John se směje výhrůžkám Nečase 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…