Odstartovala písemná část státních maturit

30.05.2011 9:36

Na středních školách v pondělí ráno odstartovala po 14 letech příprav písemná část státních maturit. Stály už téměř sedm set milionů korun.

Odstartovala písemná část státních maturit

Tisíce studentů po celé republice začaly krátce po půl deváté psát stejný test z českého jazyka v lehčí verzi, posléze je čeká ještě slohová práce. Zkoušky potrvají až do 7. června, výsledky se však maturanti dozvědí až v půlce měsíce. Kvůli jednotnému zadání testů provázejí maturity přísná bezpečnostní opatření.

Půl miliardy za únik informací

Za únik testů hrozí až půlmiliardová pokuta. Ministerstvo školství odhaduje, že nové zkoušky dospělosti bude celkem opakovat pětina ročníku.

Ráno otevřeli ředitelé škol zapečetěné bedny s otázkami, pro každou třídu jsou v krabicích přesně napočítané testy v neprůhledné folii. Studenti mají na testy a písemné práce vždy hodinu až dvě, podle náročnosti. Poté učitelé testy vyberou, naskenují a elektronicky pošlou do centra, kde budou automaticky vyhodnoceny. Písemné práce opraví kantoři přímo ve školách.

Státní maturity. Není to můj vysněný model, říká Dobeš

Testy a písemky z jednotlivých předmětů jsou rozloženy do sedmi dnů, končí se 7. června. Až 96 procent maturantů si zvolilo lehčí verzi testů, kromě češtiny skládají státní maturity také z cizího jazyka nebo matematiky.

Každý desátý měl smůlu rovnou

 K maturitám nebylo připuštěno skoro 11 procent ročníku, u ústního zkoušení, které se konalo během května, propadlo asi šest procent maturantů. Úředníci odhadují, že na podzim si maturitu zopakuje až pětina maturantů.

Státní zkoušky dospělosti se připravovaly 14 let, přišly celkem na 680 milionů korun. V prvním roce se jich zúčastní téměř 9 000 studentů.

Psali jsme:
Bude to fiasko, zkritizoval nové maturity Chládek
Klaus: Státní maturity jsou stavěním domu od střechy. Zamysleme se
Školství má horečku. Státní maturity ji srazí, míní optimista Dobeš
Jste zlatíčko, tituloval moderátorku Klaus mladší

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …