Schwarzenbergova sestra útočí: Bratr je zbabělec, nemluvte s ním

30.05.2011 10:48

Rod Schwarzenbergů je nejbohatší šlechtický rod v Česku a jeden z nejmovitějších ve střední Evropě. V Rakousku se jeho hlavního dědice Karla Schwarzenberga snaží nevlastní sestra o část majetku připravit. V České republice totiž nezískala Elisabeth Pezoldová na rozdíl od bratra nic. Jenže podle náznaků časopisu Týden by se jí nyní měla rýsovat šance. Šlechtična zároveň obviňuje ministra zahraničí, že pro získání majetku mohl učinit dost on sám. A neučinil. Proti svému bratrovi dokonce vydává inzeráty v rakouském tisku.

Schwarzenbergova sestra útočí: Bratr je zbabělec, nemluvte s ním

Majetek knížete Adolfa Schwarzenberga byl zabaven poté, co před druhou světovou válkou uprchl před nacisty. Nejprve jej zabrali nacisté a posléze i československý stát. Restituční spor se táhne léta a teprve únorové a březnové rozsudky Nejvyššího správního soudu v Brně karty zamíchaly. Soud totiž zrušil předchozí zamítavé verdikty městských soudů, které nároky dědičky hlubocké větve Elisabeth Pezoldové neuznávaly.

Jenže podle Týdne Pezoldové v tom, aby spory vyhrála, brání dvě věci - Lex Schwarzenberg, což je zákon pocházející z roku 1947 a sama osoba Karla Schwarzenberga. „Lex Schwarzenberg je pro mne totéž jako Benešovy dekrety," prohlásil podnikatel Pavel Dlouhý. Ten je místostarostou městečka Hluboká nad Vltavou a je prý považován nejen za jakéhosi kmotra ODS, ale také tím, kdo fakticky vlastní majetek Schwarzenbergů.

„Pan Dlouhý shromáždil za dvacet let majetek, jaký naše rodina budovala tři sta let," zavtipkoval si údajně nedávno na konto člena ODS sám Schwarzenberg.

Podle Týdne prý Karel kdysi sice slíbil svému strýci Heinrichovi, který jej adoptoval, že se bude v budoucnu hlásit o rozsáhlý majetek, ale dosud to dnešní ministr zahraniční neudělal. Jak Týden poznamenává, když se stal kancléřem prezidenta Havla, požádal pouze o restituci majetku svého biologického otce Karla, tedy o zámky Orlík, Čimelice a další.

Schwarzenberg: Vypadalo by to, že jsem hrabivý

„Nesmíte zapomenout, že by nešlo jen o mé příbuzné: dědicem celého majetku jsem ze tří čtvrtin já, takže by to vypadalo, že jsem hrabivý. Ale hlavně by to nemělo žádný výsledek," řekl prý v této souvislosti týdeníku sám Schwarzenberg.

„Jedno je jasné: aristokrat soudící se se státem o jedny z nejlukrativnějších nemovitostí v zemi by dnes nebyl ministrem zahraničí ani předsedou strany, která úspěšně bodovala v posledních volbách," napsal Týden.

„Se svými konexemi se o změnu nemravného zákona zasadit mohl. Ale byl si jistě vědom, že by mu to uškodilo," uvedl v této souvislosti někdejší právní zástupce Pezoldové Milan Hulík. „Češi by knížeti takové snahy určitě vyčítali," doplnila k tomu Ema Majerová z Historického spolku Schwarzenberg, který sdružuje zájemce o knížecí historii.

Rakušané odsuzují snahy strany Pezoldů

Týden dále popisuje, že rakouský tisk si na celém restitučním sporu Schwarzenberga versus Pezoldová nedávno pěkně smlsnul: píše o něm jako o nevkusném soudním sporu a odsuzuje především snahy strany Pezoldů. Zmíněný soudní spor například popisuje rakouská novinářka Barbara Tóthová slovy, že jde o rozepři „neschwarzenberskou." Tóthová je přitom autorkou politikovy biografie z roku 2005.

„Zatímco Karel po svém biologickém otci z orlické větve v Česku dědil, ona odešla s prázdnou. A zatímco orlický kníže tu byl obdivován a označován za moudrého aristokrata, ona tu byla občas líčena jako nenasytná cizinka a policejný tým Majetek o ní na příkaz tehdejšího premiéra Stanislava Grosse tajně sbíral osobní informace a předával je institucím, které o její kauze rozhodovaly," poznamenal v této souvislosti Týden.

Pezoldová inzeráty šla proti Karlovi

Pezoldová pak v rakouském tisku dokonce nechala vytisknout inzeráty, které vyzývaly k bojkotu obchodních aktivit Karla Schwarzenberga. „Možná i kvůli tomu se jejímu bratrovi nepodařilo prodat jeho rakouský zámek Murau a vážně byly ohroženy sanační práce na zámku v bavorském Scheinfeldu," dodal Týden.

Nakonec časopis poznamenal, že stejně jako v samotném Rakousku byla navrácena velká sbírka obrazů potomkům Rothschildů až před deseti lety, tak i v Česku se může během následujících let vše obrátit. A v to prý koneckonců doufá i sám Karel Schwarzenberg.

Mediální odborník: Schwarzenberg je především racionální

Mediální odborník, publicista, spisovatel a novinář Karel Hvížďala ale v tom, že Týden popisuje vleklé soudní spory Schwarzenberga a Pezoldové nespatřuje nic podivného. „Z tohoto tématu totiž žijí noviny a časopisy v Rakousku celá léta, celých dvacet let nedělají nic jiného. Takže usuzuji, že Týden čerpal jako ze zdroje i z rakouského tisku," poznamenal pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

Podle jeho mínění je článek veden hlavní linkou, tedy že o majetek svého strýce Schwarzenberg nijak nebojuje, především proto, aby přitáhnul čtenáře, ale spíše odpovídá ministrově  racionalitě. „Jak znám Karla Schwarzenberga, nedělá nic co je iracionální a nikdy se nepouští do sporů, o kterých ví, že nemají šanci. Téměř se jim vyhýbá. A ten titulek Zradil svého otce? Inu, bulvár nikdy nepíše titulky, které by korespondovaly s jeho obsahem. A Týden je již téměř bulvárem. Co k tomu více říci?," dodal Hvížďala.  

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …