Tluchoř píše vlastní straně: Zbavme se Véček, jsou nebezpečná

30.05.2011 14:13

AKTUALIZOVÁNO Údajné spojenectví s odpadlíky z Věcí veřejných a údajný puč proti Petru Nečasovi stály Petra Tluchoře místo v čele poslaneckého klubu ODS. Jen dva dny před klíčovým koaličním jednáním se ostře pustil do nejmenšího vládní strany, Věcí veřejných. ParlamentníListy.cz zjišťovaly reakci poslanců ODS a členů výkonné rady na jeho dopis.

Tluchoř píše vlastní straně: Zbavme se Véček, jsou nebezpečná

VV by podle Tluchoře neměly dál být součástí vlády. V dopise adresovaném poslancům a členům výkonné rady je Tluchoř označil za pseudomoralistickou a pokryteckou sektu. "Další vládní spolupráce s nimi je proto dle mého názoru z principu nemožná," stojí v dopise, který má k dispozici server Aktuálně.cz.

více:

  • Spiknutí v ODS: Co vše Kočí potvrdila a pak popřela
  • V ODS se na Nečase chystá "atentát"
  • Sledujeme téma vládní krize

    Tluchoř se ale  k jeho obsahu nechce vyjadřovat. "Jde o dokument určený k vnitrostranické diskuzi a já nebudu komentovat podrobnosti," uvedl vyhýbavě. Exšéf poslaneckého klubu ODS v interním dokumentu vypočítává důvody, pro které by ODS měla okamžitě spolupráci s VV na vládní úrovni přerušit.

    Dopis Petra Tluchoře ZDE

    Reakce Tluchořových kolegů jsou různé. "Já ten text považuji za zvláštní. Na jedné straně Petr Tluchoř vyzývá k odchodu Věcí veřejných z vlády, na druhé straně k provedení reforem. Ale jak chce provést reformy, pokud vláda nebude mít podporu poslanců Věcí veřejných? To už pan Tluchoř neříká," řekl ParlamentnímListům.cz Petru Nečasovi blízký europoslanec a člen výkonné rady Ivo Strejček.

    "Když chce Per Tluchoř učinit krok A, měl by vědět, jaký bude krok B. Pokud jsou tímto krokem předčasné volby na podzim, pak věřím, že je to pouze kanadský žertík Petra Tluchoře, který ho má zviditelnit. Pokud je krokem B něco geniálního, měl by to říci nahlas, abychom nepřišli o tento skvost. Samozřejmě, že debartizace je nutná, ale tu si musí udělat VV samy," sdělil redakci poslanec Jaroslav Plachý. 

    Hra Topolánka s Tluchořem

    "Nehodlám to nijak komentovat. Pan Tluchoř může psát komukoli jakékoli dopisy s jakýmkoli obsahem. Je na něm, aby zvážil, zda to je, či není vhodné," řekl redakci poslanec Michal Doktor, který se Tluchořovi postavil v boji o přednické křeslo v klubu a které nakonec získal Zbyněk Stanjura. 

    "Já myslím, že to je stále stejná hra Topolánka s Tluchořem. Topolánek s Kalouskem si naprojektovali jedno B a evidentně se obtížně smiřují s tím, že je ve vládě ještě nějaké další B vyprojektované někde jinde. Je zřejmé, že s VV se vládne obtížně, nicméně vzhledem k tomu, odkud VV čerpaly svůj volební elektorát, považuji za celkem pozitivní skutečnost, že až na malé výjimky podporují projekt pravicové reformní vlády," řekl serveru ParlamentníListy.cz poslanec Aleš Rádl. 

    "Dopis kolegy Tluchoře má pro mě hodnotu jednoho řadového poslance, který sleduje nějaké své cíle. Mou podporu má premiér a jeho rozhodnutí, protože on nese odpovědnost," dodal Rádl.

    Místopředseda poslaneckého klubu Jan Bauer míní, že jde především o materiál pro vnitrostranickou diskusi. "Zajímavé myšlenky, v mnohém nepříjemně pravdivé. Čas na silná slova a velká gesta ještě nenastal a je jen otázkou, kdy tato chvíle přijde. Ctím podepsanou koaliční smlouvu a stále očekávám korektní chvování. Věcem veřejným bych popřál, aby to celé nepřekaučovaly," dodal Bauer.

    více:

    Neškoď a makej 

    Tluchoře zkritizoval místopředseda poslaneckého klubu Marek Benda. "Určitě si myslím, že má právo na svůj názor. Leč znovu a znovu medializované pokusy o nátlak na prosazení menšinového názoru neprospívají ODS," vysvětlil Benda. Naopak poslanec Petr Bendl míní, že jde o legitimní názor, který nesdílí jen Tluchoř.

    Podle poslance Pavla Béma nejsou dopisy, apely či výzvy v konzervativní straně typu ODS standardní dorozumívací prostředek. "Od toho jsou u nás orgány jako poslanecký klub či výkonná rada. Připadá mi, že spíše je takový dopis určen pro sdělovací prostředky. A vyřizovat si ve straně vzkazy přes sdělovací prostředky považuji za krajně nevhodné, to většinou dělají malé ´volební strany´, například VV a podobně. Jinak pokud nedojde ke změně koaliční dohody, tak platí vládní spolupráce ODS, TOP 09 a VV," míní Bém. 

    "Také se mi již silně příčí politika Věcí veřejných, no ona to vlastně žádná politika není. Ale Petr Tluchoř bohužel není ten, jehož názor je teď pro tuhle věc důležitý. Spíše bych mu řekla: ´neškoď a makej´. Na závazná rozhodnutí jsou tu jiní. Osobně bych VV dávno vyhnala. Nečas to má těžké. Nepodráží," uvedla poslankyně Zdeňka Horníková.

    Kdo chce Véčka dostat pryč z vlády, chce její pád

    Tluchořův požadavek se nelíbí členu výkonné rady a europoslanci Hynku Fajmonovi. "S požadavkem na odchod VV z vlády nesouhlasím. Je to věc premiéra a koalice. Ten, kdo volá po odchodu VV z vlády, si přeje pád vlády nebo předčasné volby nebo koalici s ČSSD. Já si nepřeji nic z toho," opřel se do Tluchoře Fajmon.

    Poslankyně Jana Černochová se domnívá, že jelikož je ODS demokratickou stranou, tak má každý právo na svůj názor. "Takže v tom nehledám nic špatného. Řada mých známých, podotýkám mimo politiku, kteří sledovali víkendovou konferenci VV, mně říká to samé," doplnila poslankyně. 

    Jeden z mnoha postojů

    "Je to jeden z mnoha postojů, který se v demokratické straně vyskytuje. Nic víc, nic míň," myslí si statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje, předseda zlínského regionu a člen výkonné rady Libor Lukáš. Podobný postoj zasává i poslanec Vít Němeček. "Jde o součást vnitrostranické diskuse," míní.

    Poslanec Tomáš Úlehla dopis nekomentoval, neboť ho nečetl. Podobně jako šéf zahraničního sněmovního výboru David Vodrážka a šéf jihomoravského regionu ODS Jiří Kadrnka, kteří jsou v zahraničí. Poslanci Jan Pajer, Jan Čechlovský či poslankyně Lenka Kohoutová nechtěli dopis rovněž komentovat, neboť se prý jedná o příspěvek do vnitrostranické diskuse. 

    Populistická strana?

    Tluchoř vnímá VV pouze jako populistickou stranu, která nemá žádný program. "Jsou pro stát nebezpečnou skupinou praktikující ´politiku černých šerifů´, která po vzoru bolševiků obsazuje a zneužívá bezpečnostní aparát, která neustále obviňuje druhé z korupce, ale přitom brání policii šetřit vlastní korupční kauzy," uvádí Tluchoř.

    Strana podle něj neumí vysvětlit okolnosti údajného uplácení poslanců zakladatelem strany Vítem Bártou nebo podezření týkající se jejich hospodaření, za které byl ve straně zodpovědný poslanec Michal Babák.

    Nutno dodat, že to byl právě boj mezi ODS a Věcmi veřejnými, který Tluchoře stál místo v čele poslanců občanských demokratů. Šéf VV Radek John jej spolu s prezidentem Václavem Klausem označil za strůjce puče, který měl za cíl rozbít klub VV a vytvořit vládu s přeběhlíky.

    Více čtěte:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    migrační pakt

    Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…