Dobeš: Hackeři písemné maturity nenapadli. Byly chráněné jak v Pentagonu

30.05.2011 14:12

Dnešním dnem začali maturanti skládat písemnou zkouškou jednotných státních maturit. Přes 90 tisíc studentů dnes ve stejný čas - přesně pět minut po půl deváté, vzalo do ruky propisky a začalo vyplňovat didaktický test z českého jazyka. Podle ministra školství Josefa Dobeše nebylo ale k písemným testům připuštěno 10,9 procenta žáků, kteří neuspěli u ústních maturit.

Dobeš: Hackeři písemné maturity nenapadli. Byly chráněné jak v Pentagonu

Dneškem naplno začalo nejen ověřování vědomostí letošních maturantů, ale také toho, jak v praxi funguje systém distribuce testů a elektronického zasílání výsledků. Studenti dnes skládali zkoušky z češtiny a čekají je také testy z cizího jazyka nebo matematiky a dalších předmětů.

Studenti vyplňovali didaktický test a krátce před polednem odevzdali slohovou práci, kterou na škole ohodnotí sami učitelé.

„Vše probíhá hladce, žádné problémy jsme nezaznamenali kromě toho, že jeden zkušební komisař se nedostavil. Data jsou chráněná jako v Pentagonu," řekl k tomu s vážnou tváří Dobeš.

On, stejně tak jako šéf Cermatu Pavel Zelený pak ubezpečil, že nedošlo ani k úniku elektronických dat, neboť hackeři prý napadli jen webovou stránku, nikoliv samotnou podstatu dat. „Hackeři si asi neuvědomili, že my maturitní testy rozvážíme jako v 19, století," podotkl ministr.  

Mohli si lehat pod kola, ale šli na to jinak

„K úniku zkušebního tajemství nedošlo, s výjimkou hackerského útoku na stránky. Ale to je zcela odděleno od systému," ubezpečil také Zelený. „Hackeři se snažili marně. Mohli si lehat pod kola vozu, ale šli na to elektronickou cestou, takže tam nebylo co řešit," zavtipkoval k tomu ještě Dobeš.

Ministr ovšem konstatoval, že je napříště třeba kolem distribuce maturitních otázek „jít moderní cestou" a pořádně zabezpečit počítačovou síť.  "Takhle nám hackeři nemohli ublížit, ale přidělali jsme práci učitelům," podotkl Dobeš. Ubezpečil navíc, že problémy s dopravou v Ostravě, neboť tam se chystá ve středu stávka, by neměly písemné maturity nijak ohrozit. MHD bude prý jezdit na víkendový provoz, studenti si budou muset jen přivstat.

Ústní část nezvládlo šest a půl procenta žáků

Podle dat, jež má nyní ministr k dispozici, ústní část státní maturity nezvládlo 6,5 procenta studentů, ke státní zkoušce navíc nebylo připuštěno 10,9 procenta žáků. Celkem tedy certifikát nezíská 17,4 procenta uchazečů. Loni nebylo k ústní zkoušce připuštěna asi tři procenta studentů.

Učitelé od všech maturantů testy dnes vybrali, zapečetili do příslušné obálky, kterou dostali od centra pro přípravu maturit a odnesli do místnosti, kde mají veškeré technické zázemí. Tam testy naskenují a pošlou je do centra, kde se automaticky vyhodnotí. Slohové práce, které maturanti dnes také psali, opraví samotní učitelé ve škole. Podle Dobeše budou mít ředitelé škol k dispozici opravené testy do 15. září.

Do 7. června pokračují písemné testy z dalších předmětů a jiných úrovní obtížnosti, bude tedy ještě chvíli trvat, než se maturanti dozví, jestli u zkoušky uspěli, nebo ne. Každopádně, jak slibuje ministr  Dobeš, vysvědčení studenti dostanou 20. června.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…