Komise navrhla vrátit církvím 56 procent jejich bývalého majetku

30.05.2011 21:06

AKTUALIZOVÁNO Vládní komise navrhuje vrátit církvím 56 procent bývalého majetku, především pole a lesy. Co vydáno nebude, by měl stát doplatit 59 miliardami korun.

Komise navrhla vrátit církvím 56 procent jejich bývalého majetku

Vládní komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi navrhuje vrátit církvím 56 procent jejich bývalého majetku, hlavně pole, lesy a rybníky v celkové hodnotě 75 miliard korun.

Za majetek, který v restitucích vrácen nebude, by stát doplatil 59 miliard korun. Peníze by stát vyplácel po dobu 30, 20 nebo 15 let, v úvahu by byla brána inflace.

Oznámil to ministr kultury Jiří Besser. Podle poslance ODS a člena výboru pro kulturu Waltra Bartoše by měl návrh komise sněmovnou bez problémů projít. Sdělil to ParlamentnímListům.cz.

"Nabídka, která je dnes předkládána zástupcům církví a náboženským společnostem by neměla být vnímána jinak než jako snaha o vyřešení dlouho se vlekoucího problému. Zástupci státu při formulování návrhu přihlíželi jak k historickým souvislostem řešeného problému, tak k ekonomickým možnostem státu a politické situaci české společnosti," uvedla komise v textu návrhu.

Tady se někdo zbláznil

Stínový ministr kultury Vítězslav Jandák již před jednáním komise pro ParlamentníListy.cz snahu vlády ostře odsoudil. „Tady se asi někdo zbláznil, ale já to nejsem," řekl Jandák. „Chtít v době krize dát všanc peníze, polnosti a lesy za 200 miliard korun, to chce kus odvahy a arogance moci zároveň. Mám pocit, a snad jsem o tom až přesvědčen, že stát snad chce církve v Česku zlikvidovat, hlavně tu katolickou," míní Jandák.

Je totiž přesvědčen o tom, že když stát začne církve vyplácet a převádět na ně majetek, veřejnost to vezme jako „nenažranost" a nastane další odliv lidí od církví.

„Myslím si, že to je neuvěřitelný krok. To je něco tak hloupého, neuváženého a naopak nevídaně štědrého, že to skutečně může mít fatální následky," dodal pro ParlamentníListy.cz Jandák, který sám osobně proti církvím nic nemá, patří mezi věřící a mezi kněžími má řadu známých a přátel.

Sledujeme téma Miliardy pro církve

Pražský arcibiskup Dominik Duka potvrdil, že návrh by měl obsahovat vyšší poměr vraceného fyzického majetku, přesný podíl ale před schůzkou neznal. Duka předpokládá, že vyrovnání bude svázáno s ukončením financování církví státem. Bylo by to průhlednější a efektivnější, soudí.

Vládní komise chce vypracovat návrh zákona upravujícího podmínky pro nápravu některých křivd způsobených církvím a náboženským společnostem v době nesvobody. Restituce by měly být připraveny do roku 2012. 

Psali jsme:
Jandák o restitucích: To osm církevních bratří dostane 500 hektarů lesa?
Stát chce dát církvím méně peněz ale více pozemků


Co s Haškem?

Jednání na ministerstvu kultury se chtěl účastnit jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD), úřad hodlal na setkání opozičního politika pozvat jako pozorovatele. Podle jeho mluvčí Lucie Proutníkové ale ministerstvo chybou úředníků pozvánku neodeslalo.

"Dodatečná omluva ministra kultury za pochybení jeho úřadu neřeší to, že Michal Hašek nemůže dnes vládní návrh komentovat, neboť dosud neobdržel písemnou informaci z tohoto jednání, stejně jako celá opozice a celá česká veřejnost," uvedla Proutníková v prohlášení.

O vyrovnání s církvemi usiloval již kabinet Mirka Topolánka (ODS). Podle jeho návrhu se měla církvím navrátit asi třetina majetku zabaveného komunisty. Zbytek měla nahradit částka 83 miliard korun vyplácená po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun. Tento návrh ale neprošel. Ostře jej kritizovala opozice.

Celý text z jednání vládní komise

Předkládané řešení vypořádaní vztahů mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi vychází z návrhu zákona o zmírnění některých majetkových křivd způsobených církvím a náboženským společnostem, který byl schválen vládou v roce 2008 a který Poslanecká sněmovna neschválila.

V tomto návrhu byla hodnota původního majetku církví a náboženských společností stanovena na 134 mld Kč. Předpokládalo se naturální vydání 51 mld Kč, zbylý majetek - 83 mld Kč měl být finančně kompenzován. Finanční náhrada měla být vyplácena pod dobu 60 let s pevným úrokem 4,85%.

Vládní návrh nebyl veřejností pozitivně přijat. V Poslanecké sněmovně bylo jeho projednávání v prvním čtení přerušeno, byla ustanovena parlamentní komise, která jeho přijetí plénu nedoporučila. Ke hlasování v plénu už nedošlo, protože funkční období sněmovny bylo předčasně ukončeno.

Po volbách v roce 2010 se ustavila nová Poslanecká sněmovna a nová vláda. Vláda si ve svém programovém prohlášení určila cíl co nejdříve uzavřít otázku vyrovnání mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi tak, aby mohly být napraveny některé křivdy, a církve a náboženské společnosti mohly tak plnit své funkce nezávisle na státu.

Vláda si je plně vědoma nutnosti řešit tento problém, a to i vzhledem k nálezu Ústavního soudu č. sp. zn. Pl. ÚS 9/07 ze dne 1. 7. 2010, který vyslovil neústavnost současného stavu spočívajícího v nepřijetí zvláštního právního předpisu, který by vypořádal historický majetek církví a náboženských společností.

Prvním krokem k řešení situace bylo podepsání Deklarace shody o výkonu hospodářského zabezpečení církví a náboženských společností státem v letech 2011 až 2014 dne 12. ledna 2011, ve které bylo v dohodě s církvemi a náboženskými společnostmi dosaženo stabilizace výdajů státu na financování církví a náboženských společností.

Dalším krokem bylo ustavení Komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi jako poradního orgánu vlády. Cílem této komise bylo poučit se z průběhu církevních restitucí v roce 2008, odstranit chyby a sporné body z tehdejšího návrhu a dospět k řešení, které bude celospolečensky přijatelné.


    Vládní komise navrhuje tyto změny oproti návrhu z roku 2008


    1. Rozšíření objemu naturálně vydávaného majetku na 56 % oproti původním 39 %


    ? naturálně by zejména měla být vydána zemědělská půda, lesní půda, vodní a ostatní plochy, které jsou v majetku státu a jsou spravované Lesy ČR a Pozemkovým fondem ČR


    ? hodnota naturálního plnění se tím zvyšuje na 75 mld Kč (v případě vydání pozemků ve vojenských újezdech se může zvýšit na 77 mld Kč)


    2. Finanční kompenzace - obě strany si uvědomují nutnou minimalizaci nároků na státní rozpočty


    ? náhrada za nevydávaný majetek se snižuje na 59 mld Kč (v případě vydání pozemků ve vojenských újezdech se může snížit na 57 mld Kč)


    ? komise navrhuje aplikaci inflační doložky na místo pevného úročení


    ? délka splácení finanční kompenzace za nevydávaný majetek církví a náboženských společností bude snížena ze šedesáti let minimálně na polovinu (30, 20, 15 let) i s ohledem na existenci či neexistenci institutu přechodného období


    Nabídka, která je dnes předkládána zástupcům církví a náboženským společnostem by neměla být vnímána jinak než jako snaha o vyřešení dlouho se vlekoucího problému. Zástupci státu při formulování návrhu přihlíželi jak k historickým souvislostem řešeného problému, tak k ekonomickým možnostem státu a politické situaci české společnosti.
    Je předkládán návrh, který řeší problém v rovině legislativní a ekonomické, který minimalizuje zátěž státních rozpočtů ČR a je vnímán církvemi a náboženskými společnostmi jako slušný. Zejména v ekonomické rovině je snaha vyřešit problém oboustranně přijatelnou shodou.


    V Praze dne 30. 5. 2011

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…