Martinů míří do Europolu. A to ho véčka donutila odejít od policie

30.05.2011 19:23

Oldřich Martinů skončil na postu policejního prezidenta kvůli Věcem veřejným a tehdejšímu ministrovi vnitra Radku Johnovi. Nyní má velkou šanci dostat se do vedení Europolu (Evropský policejní úřad).

Martinů míří do Europolu. A to ho véčka donutila odejít od policie

Jak zjistily Lidové noviny, Oldřich Martinů aspiruje na pozici zástupce ředitele Europolu. Nahradil by tak Toma Driessena, jenž na funkci nedávno rezignoval. Výběrové řízení se pro zájemce otevře v červnu a Martinů již sepisuje přihlášku.

To potvrdila i mluvčí Policejního prezidia Dagmar Bednarčíková: „Pan Martinů si přihlášku podá." Čím ale hodlá komisi získat na svoji stranu, to Martinů prozradit nechce, je na to prý ještě brzo.

Zájemce o post náměstka ředitele Europolu nejprve posoudí správní rada. V ní Českou republiku zastupuje náměstek prezidenta pro uniformovanou policii Vladislav Husák. Ti, co postoupí přes první „síto", pak předstoupí před výběrovou komisi. Nového náměstka nakonec jmenuje rada ministrů.

Z české policie do Haagu

Česko sice nemá v komisi žádné zastoupení, vzhledem k životopisu Martinů je ale pravděpodobné, že právě on bude patřit mezi největší favority. Kdyby se do Europolu skutečně dostal, pracoval by v organizaci, která se ročně zabývá více než 9000 případy. V poslední době například rozbila mezinárodní síť dětské pornografie na internetu.

Martinů přitom v prosinci odešel z čela české policie, neboť to požadovaly Věci veřejné a jejich předseda Radek John. Sice se za něj postavil prezident Václav Klaus i premiér Petr Nečas, Martinů ale nakonec musel skončit. Dohodly se na tom tehdy koaliční špičky během vrcholící vládní krize, jeho rezignace ji měla vyřešit.

Čtěte více:
Martinů půjde na Hrad a pak skončí
Zdroje z VV: Martinů odejde, vše je dojednáno
Závěr inspekce: Schůzka Nečase a Martinů nebyla trestným činem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…