Policie šetří Grosse i Sobotku. Kvůli 20 miliardám. Sobotka to neví

31.05.2011 11:41

AKTUALIZOVÁNO Privatizaci důlního gigantu OKD v roce 2004 za 4,1 miliardy korun šetří protikorupční policie. V té době byl premiérem Stanislav Gross a ministrem financí současný šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Policie šetří Grosse i Sobotku. Kvůli 20 miliardám. Sobotka to neví

Ostravská pobočka protikorupční policie začala prověřovat úlohu vlády sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse. Jeho kabinet v roce 2004 podle návrhu tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválil odprodej 46 procent akcií státu v OKD za 4,1 miliardy korun.

"Mohu potvrdit, že ve věci privatizace OKD byly v těchto dnech zahájeny úkony trestního řízení," potvrdila deníku Právo mluvčí pražských zástupců Irena Válová i šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

SLEDUJEME téma OKD

Policie tak může vyslýchat všechny zúčastněné, nasadit odposlechy, provádět domovní prohlídky, upozornil deník. "Kontaktován jsem nikým nebyl," reaguje pro ParlamentníListy.cz Bohuslav Sobotka. 

Podle auditorské firmy Ernst & Young mohl Grossův kabinet dostat od firmy Karbon Invest za státní podíl v OKD až šestkrát více. Tedy 24 miliard korun. Na základě tohoto auditu podla trestní oznámení předseda Sdružení nájemníků Byty OKD.cz Roman Macháček. O tři dny později se pak přidala i Jana Volfová ze Suverenity.

"Vláda před sedmi lety minoritní podíl v OKD privatizovala podle pravidel, zcela v souladu se zákonem a za tržní cenu. Privatizaci tak jako i jiné privatizace prověřila Evropská komise a neshledala žádné poskytnutí nepovolené veřejné podpory," uvádí pro ParlamentníListy.cz tehdejší ministr financí Sobotka.

Stanislav Gross zatím na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda byl kontaktován policií, neodpověděl.

Psali jsme:
Bobošíková: Prověřte privatizaci OKD. Bez ohledu na kamarádství s Bakalou

"Bezprostředně po prodeji státního podílu firmě KARBON INVEST, který proběh v září 2004, informoval Zdeněk Bakala, že se svou společností Charles Capital majetkově ovládl kupujícího, tedy KARBON INVEST a ovládá tak zprivatizované OKD (listopad 2004). Tato transakce se přitom připravovala více než rok, stát o tom ale v době privatizace nebyl informován. Prodej OKD podnikatelské skupině Zdeňka Bakaly se tedy začal zřejmě připravovat dříve, než vláda vůbec rozhodla o privatizaci svého státního podílu," uvedla v březnu tohoto roku v otevřeném dopise pro ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) Jana Bobošíková (Suverenita).

Dále čtěte:
Další trestní oznámení v kauze bytů OKD. Na Bakalu
Gross prodal doly OKD výrazně pod cenou

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …