Krajské preference ČSSD? Jde to i bez tupých účetních škrtů

01.06.2011 8:35

Pozice vydobyté při krajských volbách v roce 2008 si drží i po téměř tříletém vladaření sociální demokracie. Jak ukazuje průzkum krajských volebních preferencí provedený agenturou SANEP, uhájila by ČSSD své vítězství ve všech třinácti regionech. Předseda Asociace krajů Michal Hašek přičítá úspěch tomu, že hejtmani hájí proti vládě vše, co je pro lidi potřebné.

Krajské preference ČSSD? Jde to i bez tupých účetních škrtů

Otřepaná politologická poučka praví, že strany, které jsou u moci, zpravidla přicházejí o část přízně veřejnosti. Vždy je jednodušší z opozice kritizovat, než něco skutečně dělat. Této zažité praxi se však vymykají postoje voličů v krajích. Ačkoli už téměř tři roky jsou v jejich vedení hlavními hybateli sociální demokraté, podle aktuálního průzkumu agentury SANEP to na jejich oblibě pranic neubralo.

Pokud by se krajské volby uskutečnily nyní, a ne až příští rok, zopakovalo by se oranžové tsunami z roku 2008. Tehdy zvítězila sociální demokracie ve všech třinácti krajích a podle aktuálního průzkumu volebních preferencí po krajích, který uskutečnila agentura SANEP ve dnech 19. až 25. května, by ČSSD svůj triumf všude zopakovala.

Kraje na rozdíl od vlády úspěšně čerpají evropské fondy

„Věřím, že nynější preference v jednotlivých krajích odrážejí dobrou práci hejtmanů a vedení krajů s dominantní účastí ČSSD. Prakticky tři roky hájíme proti pravicovým vládám kvalitu a dostupnost veřejných služeb, veřejné zdravotnictví, školství i sociální služby. Na rozdíl od vlády úspěšně čerpáme evropské fondy, to vše bez tupých účetních škrtů ODS, TOP 09 a VV," glosuje pro ParlamentníListy.cz Michal Hašek výsledky průzkumu.

Ten přisuzuje v jedenácti krajích sociální demokracii zisk mezi 35 a 40 procenty, v Moravskoslezském kraji by dosáhl 43,3 procenta a jen ve Středočeském kraji klesla přízeň na 28,4 procenta. Ale i v kraji hejtmana Davida Ratha by to ČSSD na vítězství stačilo. Tam by svého nejlepšího zisku dosáhla ODS (19,2 procenta), kterou by ale ještě trumfla konkurenční TOP 09 (23,2 procenta).

Lidovci si vedou lépe než Věci veřejné

„Svoji roli jistě hraje i naštvanost na pravicovou vládu a její hloupé experimenty, které vydává za reformy," domnívá se Hašek a pokračuje: „Pro mne i ostatní hejtmany je to povzbuzení i velká výzva vytrvat v dosavadní sociálně i rozpočtově odpovědné politice krajů, kdy hájíme moderní sociální stát."

Situace v krajích není nadějná pro Věci veřejné, které by se lehce přes pět procent dostaly jen v pěti případech, v dalších osmi krajích by tuto hranici překonat nedokázaly. Více optimismu při pohledu na výsledky průzkumu SANEP může naopak zavládnout v řadách KDU-ČSL. Ta má přesně opačný poměr - osm krajů přes pět procent, v pěti zůstávají lidovci pod touto hranicí.

Předseda lidovců čeká ještě lepší výsledky

Takový výsledek nepřekvapuje předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. "Jen to potvrzuje naše silné postavení v regionech. Navíc SANEP je stavěn na mladých lidech, náš volič je starší, takže výsledky by pro nás měly být ve skutečnosti ještě lepší," tvrdí pro ParlamentníListy.cz šéf lidovců.

Novou místopředsedkyni Věcí veřejných Dagmar Navrátilová, která bude mít na starosti právě regiony, potěšilo, že v jejím Olomouckém kraji jsou VV jen těsně pod hranicí pěti procent (4,9). "To je ovšem ve srovnání s procenty v parlamentních volbách samozřejmě velký propad," přiznává Navrátilová pro ParlamentníListy.cz.

VV chyběla pravidla pro vybudování krajské struktury 

Až dosud její straně chyněla pravidla pro vybudování krajské struktury, což se změnilo až přijetím nových stanov na víkendové konferenci. "To je první a zásadní krok. Osobně se chci zasazovat o podstatně lepší komunikaci mezi členy a vedením strany. Chci také prosazovat, aby VV  vystupovaly a jednaly jako čitelná, zásadová a sebevědomá strana, která hájí zájmy především středních vrstev," dodává Navrátilová.

K věci:

Véčkaři mají problémy i v krajích. Všude vede ČSSD, kromě Prahy 

Konec úsměvů všech Véčkařů. Tohle jim může zlomit vaz 

Vláda vyhlásila válku krajům, hřímá Hašek po schůzce s Kalouskem 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …