ODS chce trojkoalici. Z VV je ale v rozpacích

31.05.2011 19:12

Senátoři ODS podle jejich místopředsedy Miloše Vystrčila většinově podpořili snahu širšího vedení strany pokračovat v trojkoalici kvůli prosazení reforem.

ODS chce trojkoalici. Z VV je ale v rozpacích

Další spolupráce s Věcmi veřejnými vzbuzovala ale jisté rozpaky, uvedl v úterý Vystrčil po jednání senátorského klubu ODS. 

Postup VV? Velká neznámá

"Usnesení Výkonné rady ODS bylo přijato většinově s pochopením a s tím, že samozřejmě velkou neznámou pro nás pro všechny je další možný postup Věcí veřejných," uvedl Vystrčil. "Určité rozpaky, jak jsme do jisté míry nuceni fungovat společně s Věcmi veřejnými, zazněly i na jednání našeho klubu," poznamenal v souvislosti s výzvou středočeské organizace strany k sestavení menšinové vlády bez VV. 

Vystrčilovi v tomto návrhu chybí plán, jak by menšinová vláda fungovala a prosazovala v parlamentu své návrhy. "Je otázkou, zda je správné a odpovědné udělat krok A, aniž by byl znám krok B," podotkl Vystrčil. Dodal, že pro další setrvání ODS v koalici je podle jejích senátorů schopnost prosadit dohadované reformy formou zákonů. 

Menšinový kabinet? Véčka by jásala

Menšinová vláda by podle některých dalších senátorů byla výhodná především pro VV, protože by si mohly bez vládní odpovědnosti určovat, jaký obsah by reformní zákony měly mít, aby získaly jejich podporu. 

Středočeští občanští demokraté podle reakcí z dalších krajských organizací ODS zůstali se svou výzvou ve straně osamocena. S návrhem přišla v pondělí v době, kdy se vedení ODS vyslovilo pro pokračování koalice. Reagovala tak na sjezdové usnesení VV o důstojném zastoupení strany ve vládě, kterou staronový předseda "véčkařů" Radek John opustil a nemíní se vrátit.

SLEDUJEME TÉMA vládní krize
SLEDUJEME KAUZU peníze za mlčení ve VV

reklama

autor: jas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…