Policisté by neměli pokutovat jízdu na červenou, soudí ombudsman

31.05.2011 20:48

Ombudsman dal za pravdu obyvatelce Hradce Králové, která si stěžovala na nevhodné chování policistů. Ti by tak mohli v budoucnu vracet lidem peníze nebo umazávat body.

Policisté by neměli pokutovat jízdu na červenou, soudí ombudsman

Podle  Pavla Varvařovského totiž vybírá česká policie od řidičů neoprávněně blokové pokuty za jízdu na červenou.

Policie bude platit a umazávat?

Uznají-li jeho postoj i úřady a soudy, budou se v krajním případě tisícům lidí vracet peníze za vybrané pokuty, umazávat trestné body a vracet řidičské průkazy.

Deník MF Dnes získal přímo text ombudsmanovy Zprávy o výsledku šetření z 12. května. Varvařovský podle deníku vydal svůj nález v reakci na podnět stěžovatelky Hany Vítkové z Rumburku.

Všechno podle listu začalo 18. června. Tehdy Vítkovou v Hradci Králové zastavila městská policie proto,  že jela na červenou. Spěchala prý na zkoušku na vysokou školu.

Stěžovatelka má svědky

Vítková podle MF Dnes tvrdila, že jela ještě na žlutou  a v autě měla dvě svědkyně. Strážníka však neobměkčila. Dostala pokutu 2 500 korun a přišla o 5 bodů. Přestupkem se vybodovala a přišla o řidičský průkaz.

Její právník se ale obrátil na ombudsmana a získal cenný právní názor ve prospěch své klientky. Stěžovatelka se teď znovu obrátí na hradecký magistrát a bude žádat vrácení řidičského průkazu. Související:

Ombudsman Varvařovský hrozí rezignací

Foto: Marie Sýkorová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…