MZV: Rozhodnutí o exekucích českého majetku odporují právu

01.06.2011 11:41

Akce právníka firmy Diag Human Jana Kalvody za hranicem Česka dostávají na frak. Ministerstvo zahraničí totiž dnes zveřejnilo informaci, že rozhodnutí zahraničních soudů ohledně možných exekucí českého majetku na základě návrhů podaných Diagem odporují obecně uznávaným zásadám mezinárodního práva v oblasti jurisdikčních imunit státu.

MZV: Rozhodnutí o exekucích českého majetku odporují právu

"Ministerstvo zahraničních věcí se domnívá, že uvedené kauzy spojené s návrhem na exekuci majetku ČR v zahraničí odporují obecně uznávaným zásadám mezinárodního práva v oblasti jurisdikčních imunit státu a vídeňským úmluvám o diplomatických respektive konzulárních stycích," uvedl dnes úřad.  

Resort zahraničí tak reaguje na informace právníka firmy Jana Kalvody, kdy vídeňský a následně pařížský soud údajně uznaly nárok společnosti na odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou ze strany České republiky. V Rakousku byla poté zabavena tři umělecká díla patřící českému státu. Co bude předmětem exekuce v Paříži, se zatím neví.

Související:


Společnost Diag Human, kterou vlastní někdejší obchodník s krví Josef Štáva, se státem vede arbitráž, nebo-li rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález  a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. 

Sledujeme kauzu Diag Human

Podle posledního rozhodčího nálezu z roku 2008 má Česko Šťávově firmě zaplatit téměř devět miliard korun (8,9 miliardy korun). S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Stát ale zažádal o přezkumné řízení. Městský soud v Praze má podle zjištění ParlamentníchListů.cz v září rozhodnout o jmenování druhého arbitra Petra Kužela. Třetí arbitr pak bude soudem jmenován později - zatím ale soud v této věci nanařídil jednání.

Související:

ParlamentníListy.cz také zjistily, že Kalvoda u soudů v zahraničí požaduje zabavení majetku podle nepravomocného nálezu, neboť doložku právní moci na rozhodčí nález předseda rozhodců Květoslav Růžička ještě nevyznačil. "Doložka právní moci podmínkou vykonatelnosti není," uvedl v této věci pro náš server Kalvoda.

Kvůli odvolání proti nařízeným exekucím v zahraničí má stát možnost se odvolat. Musí tak učinit podle rozhodčí smlouvy do třiceti dnů. Česko v této věci však nehájí ministerstvo zdravotnictví, ale Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), jenž spor drží v rukách od roku 2003.

Ve Vídni obrazy, v Paříži peníze na účtech a dluhopisy?

Rakouský soud již před několika dny zabavil tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu do Vídně. Obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastika Otto Gutfreunda skončily v depozitním skladu soudu, kde zůstanou, než soudce rozhodne o výsledku sporu.     

Podle serveru Ekonom.cz zažádal Kalvoda o exekuci českého majetku i ve Francii. Soudy by tak pravděpodobně mohly zabavit například české pohledávky, peníze na účtech, dluhopisy, umělecká díla či budovy v majetku ČR. Nejzajímavějším objektem, kterého se může exekuce týkat, je zřejmě České kulturní centrum v Paříži.

„O rozhodnutí soudu vím, ale zatím nemám žádnou informaci o tom, že bychom měli očekávat exekutory. Kdyby se tak stalo, budeme jednat v součinnosti s naším zastupitelským úřadem, s nímž jsme v úzkém kontaktu," řekl v této souvislosti Radiožurnálu ředitel Českého centra Martin Bonhardt. 
    

Kalvoda již dříve avizoval, že Diag Human bude nárokovat majetek i v dalších zemích vázaných newyorskou úmluvou o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů.

Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…