Průzkum: Nenávist roste. Mezi pravicí a levicí, firmami a zaměstnanci

01.06.2011 14:00

Dvě třetiny občanů se domnívají, že u nás panuje silné napětí mezi bohatými a chudými. Stejně velká část Čechů vnímá silné napětí mezi vedením podniků a organizací a jejich zaměstnanci. Ukázal to nejnovější průzkum veřejného mínění agentury STEM.

Průzkum: Nenávist roste. Mezi pravicí a levicí, firmami a zaměstnanci

Napětí mezi bohatými a chudými i napětí mezi vedením a zaměstnanci označuje v současné době jako velmi nebo poměrně silné 68 procent procent občanů.

Zhruba polovina (53 %) občanů pak vypovídá o silném napětí mezi lidmi s různými politickými názory. Méně často lidé registrují silné napětí mezi mladými a starými lidmi (42 %) a mezi městem a venkovem (27 %).

Celkově vnímají silné napětí častěji lidé s nižším vzděláním, hůře materiálně zajištění a občané orientovaní politicky spíše doleva.

Je to jen virtuální realita?

Pokud by však někdo pátral po nějakém konkrétním impulzu toho, co Čechy k tomu zhoršujícímu se názoru vede, hledal by marně. Podle některých ekonomů jde totiž o "pouhou virtuální realitu".

"Píše se o tom neustále, hovoří, diskutuje. A tak lidé začínají věřit, že se vše takto zhoršuje," řekl ParlamentnímListům.cz ekonom, který zároveň působí jako pedagog na jedné vysoké škole v Praze. Podle něj - vyjma avízovaných připravovaných vládních reforem - skutečně v zemi k zásadnímu posunu mezi poměrem bohatých a chudých dosud nedošlo. Připomněl také, že ČR patří k 25 nejvyspělejším zemím světa, přičemž bychom prý měli šanci se dostat již do "top dvacítky". Pokud bychom však měli schopnou politickou reprezentaci.

Celý průzkum ZDE

Citované výsledky pocházejí z nejnovějšího výzkumu agentury STEM provedeného na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil ve dnech 2.-9. května.Na otázky odpovídělo 1219 respondentů.Na rozdíl od ekonoma však výsledky výzkumu plně potvrzuje šéf odborů Kovo Josef Středula.

"Ano, opravdu lidé začínají pociťovat dopady špatných politických rozhodnutí. Nálady ve společnosti jsou proto velmi vyhrocené a bouřlivé. Lidé svoji chudobu pociťují stále častěji. Navíc vědí, že pokud by prošly připravované vládní reformy, znamenalo by to další prohloubení propasti mezi chudými a bohatými. to nemůžeme dopustit, aby většina Čechů byla zahnána za hranici chudoby, proto je zřejmé, že protesty budou zesilovat a pokračovat," řekl ParlamentnímListům.cz Josef Štředula.

Napětí mezi chudými a bohatými není ničím novým

Existence rozporů a napětí mezi sociálními skupinami neodmyslitelně patří k lidským společnostem a je předpokladem jejich vývoje. V některých obdobích a situacích se však tyto
rozpory a napětí mohou vyostřovat a ústit v konflikty. Poslední léta, poznamenaná globální
finanční a ekonomickou krizí a finančními problémy řady států, znamenají zatěžkávací
zkoušku sociální soudržnosti.

Společnost STEM se proto snažila zjistit, jak občané ČR nahlížejí na existenci napětí mezi sociálními skupinami u nás.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…